Produsele alimentare din comerțul online pot fi periculoase. ANSA, recomandări pentru consumatori

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează că  produsele alimentare din comerțul online pot fi periculoase. Avertismentul vine în contextul fenomenului de vânzare-cumpărare online care a luat amploare în ultimii ani. Acest serviciu presupune respectarea cu strictețe a cerințelor de informare a consumatorilor cu privire la produsul alimentar prestat, dar și implicarea mai multor actori în acest proces.

În acest context, ANSA informează despre regulile generale de comercializare la distanță a produselor alimentare.

În primul rând, comercianţii sunt obligaţi să plaseze pe piaţă numai produse și servicii sigure pentru viaţa, sănătatea şi securitatea consumatorilor;

Informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziţia consumatorilor înainte de cumpărare, și anume: denumirea produsului alimentar; lista ingredientelor sau adjuvanților tehnologici proveniți dintr-o substanţă sau dintr-un produs care provoacă alergii sau intoleranţă; cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingredient; cantitatea netă; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare; numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din domeniul alimentar; ţara de origine sau locul de provenienţă; instrucţiuni de utilizare; pentru băuturile ce conţin mai mult de 1,2% de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobîndită;  declaraţie nutriţională; identificarea lotului.

ANSA îndeamnă cetățenii să manifeste ATENȚIE SPORITĂ atunci când consultă valabilitatea produsului alimentar: data-limită de consum, data durabilităţii minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate, sunt puse la dispoziţie în momentul livrării.

Produsele livrate trebuie să se afle în ambalaje adecvate, nedeteriorate, pentru a evita contaminarea încrucișată a produselor alimentare, inclusiv cu substanțe care pot cauza alergii sau intoleranțe;

Produsele gata preparate trebuie livrate cât mai repede, în condiții de temperatură adecvate tipului de produs. Acestea trebuie să ajungă la destinție  în boxe sau alte recipiente special adaptate (termoizolate) pentru menținerea regimului termic pe parcursul a minimum 20-30 de minute.

Produsele culinare reci trebuie transportate la temperaturi ce nu depășesc +4°C, iar cele fierbinți – de minimum +60°C.

RECOMANDĂRI PENTRU CONSMATORI

ANSA îndeamnă cetățenii să citească recenziile altor cumpărători și se lanseze în tranzacții online doar atunci când sunt siguri că comerciantul este autorizat sau înregistrat în domeniul siguranței alimentelor, va oferi un document ce confirmă efectuarea cumpărăturii (bon fiscal sau factură), pentru produsul alimentar ce urmează a fi vândut.

Atunci când au primit comanda, consumatorii trebuie în mod obligatoriu;

  • să inspecteze ambalajul comenzii pentru a se asigura că nu este deteriorat;
  • să verifice temperatura alimentelor recepționate;

Dacă produsele nu sunt livrate la temperatura potrivită, să nu le consume și să contacteze imediat restaurantul sau serviciul de livrare”, recomandă ANSA.

  • să  verifice organoleptic produsul înainte de a-l consuma;

Dacă se observă unele semne vizibile de alterare, cum ar fi mucegai și miros neplăcut, produsul nu va fi consumat, dar va fi contactat imediat restaurantul sau serviciul de livrare”, se arată în recomandările specialiștilor.

  • să păstreze la frigider alimentele, în cazul în care nu sunt consumate imediat la livrare (nu se recomandă păstrarea alimentelor în ambalajul în care au fost livrate deoarece unele ambalaje, cum ar fi cutiile de polistiren, nu sunt neapărat etanșe și pot afecta negativ calitatea alimentelor prin uscare);

ANSA atrage atenție asupra faptului că reîncălzirea produselor culinare se efectuează la temperaturi optime de minim +75 C, în recipiente speciale care ar permite încălzirea uniformă și rapidă a produselor. Supele și sosurile, în schimb, vor fi încălzite până la temperatura de fierbere. Reîncălzirea lentă sau de mai multe ori nu este recomandată, deoarece favorizează dezvoltarea bacteriilor patogene;

În cazul în care s-au confruntat cu vreo problemă la procurarea unui produs/ serviciu, consumatorii sunt rugați să nu ezite să se adreseze la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor la numerele de contact 022-511-511.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA