Medicamentele fabricate, distribuite și utilizate în Republica Moldova vor respecta standardele europene. Asta prevede noul proiect de lege privind medicamentele, aprobat în ședința de astăzi a Guvernului.
Potrivit secretarei generale de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Lilia Gantea, care a prezentat documentul, acest proiect are drept scop asigurarea calității, siguranței și eficacității medicamentelor prin ajustarea cadrului normativ la acquis-ul european.
„Proiectul în cauză reglementează activitățile referitoare la medicamentele de uz uman care sunt produse în mod industrial, condițiile și procedurile pentru testarea , producerea, plasarea pe piață, etichetarea, clasificarea, farmacovigileța, publicitatea, fixarea prețului, furnizarea, controlul și supravegherea medicamentelor. Totodată, include preceduri noi ce țin de alinierea la standardele europene aplicabile procedurilor de fabricare și autorizare a medicamentelor, reglementare a medicamentelor”, a explicat Lilia Gantea.
De asemenea, proiectul include prevederi ce țin de importul și punerea pe piață a medicamentelor, controlul calității și procedurilor de inspecție, obligația comercianților angro de a asigura stocuri permanente și obligația de a livra pe întreg teritoriul țării în cel mai scurt termen a cantităților solicitate.
Potrivit noului proiect, va fi reglementat sistemul de trasabilitate a medicamentelor și implementare a importului paralel de medicamente .
Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, aceste prevederi presupun un instrument ce permite accesul la medicamente care sunt autorizate și comercializate în alte țări, dar care nu sunt disponibile pe piața locală, precum și reglementarea studiilor clinice, facilitând desfășurarea acestora în conformitate cu cerințele UE.
Totodată, precum a rezumat secretara generală de stat în cadrul Ministerului Sănătății, prin aplicarea acestor măsuri, se urmărește creșterea atractivității pieței farmaceutice pentru investitori și reducerea deficitului de medicamente esențiale.
„Implementarea proiectului va contribui la creșterea atractivității pieței farmaceutice pentru producătorii și investitorii străini, diversificarea ofertelor de medicamente pe piața din Republica Moldova, dispoinibilitatea continuă a medicamentelor pe piața locală, reducerea dificitului de medicamente esențiale și facilitarea participării țării la studii clinice internaționale”, a explicat.
Proiectul a fost susținut de Cabinetul de miniștri, fiind votat unanim.