Procurorul general, despre fuziunea PA-PCCOCS: „Oricare din acțiunile propuse trebuie să fie examinate”

Procurorul general Ion Munteanu afirmă că despre o posibilă fuziune între Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale ar trebui să se vorbească mai precaut, subliniind că astfel de propuneri nu ar trebui discutate în pripă. Discuții serioase pe acest subiect pot avea loc doar după elaborarea unui plan complex și bine gândit, a declarat și președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă.

”Oricare din acțiunile propuse de Ministerul Justiției trebuie să fie examinate la calm și trebuie să fie analizate și a contrapune riscurile și eventual benificiile de la o astfel de reformă sau o astfel de discuție. Într-adevăr Procuratura Generală nu a comentat aceste intenții sau aceste discuții, ne-am rezervat acest drept de a nu veni cu comentarii până în momentul în care nu vedem o intenție legislativă sau un act legislativ. Reconfigurarea acestor instituții poate avea loc doar prin intervenție legislativă”, Ion Munteanu, procuror general.

Potrivit lui Obadă, în CSP există opinii diferite, deoarece consiliul este format din 11 membri, aleși din diferite instituții, și fiecare are propria opinie. Cu toate acestea, membrii CSP, în special reprezentanții procuraturii, consideră că trebuie abordată cu prudență această temă.

”Suntem deschiși pentru orice dialog pentru a vedea care sunt argumentele pro și contra fuzionării sau comasării procuraturilor specializate sau nu. Dar trebuie să fim precauți. Să fim atenți și s-avem un studiu fundamentat. Este cazul sau nu noi astăzi să demarăm o asemenea reformă de anvergură. Sau totuși continuăm ceea ce am început – consolidarea procuraturilor specializate. Ori asta figurează în toate documentele de politici, inclusiv naționale, cât și a Uniunii Europene”, Dumitru Obadă, președinte CSP.

Anterior, șefa Procuraturii Anticorupție s-a pronunțat de mai multe ori împotriva fuzionării celor două instituții, criticând această propunere. La rândul său, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Victor Furtună, consideră că astfel de decizii trebuie luate „la nivel înalt”.

”Cu comasarea nu pot să dau careva comentarii, mă depășește din nou subiectul. Noi sântem procurori și doar executăm legea. Până la urmă este politicul, care decide activitatea de mai departe.

– Dar poziția Dvs personală la acest capitol?

– Mă depășește. Nu vreau să expun”, Victoria Furtună, procuror-șef al PCCOCS.

În același timp, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a dat asigurări că proiectul va fi supus dezbaterilor în Parlament și vor fi organizate consultări publice.

”Încă suntem la faza de discuții, ministerul justiției a transmis acea analiza cu cele 3 opțiuni. Urmează s-avem discuții pe platforma Parlamentului.

– O să fie publice, sau închise?

– Încă nu cunosc detalii, dar cu siguranță vor fi organizate și consultări publice”, Veronica Mihailov-Moraru.

Anterior, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a subliniat necesitatea creșterii eficienței procuraturilor specializate și a propus trei variante posibile. Una dintre ele, care a stârnit controverse, este fuziunea celor două procuraturi specializate – Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Procuratura Anticorupție. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a criticat în repetate rânduri această variantă, sugerând că în spatele inițiativei s-ar afla o încercare de a-i lua funcția.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA