Procurorii anticorupție riscă să nu-și primească la timp salariul. Care este motivul

Procurorii anticorupție riscă să nu-și primească la timp salariul. Procuratura Anticorupție, una dintre cele mai importante structuri de drept din țară, are de la începutul acestui an bugetul său, însă nu și angajați pentru gestionarea acestuia, inclusiv contabili, ea fiind în imposibilitate de a face angajări în acest sens fără o inițiativă legislativă votată de Parlament.

Șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Vasile Plevan, a declarat pentru ONE TV că până la 1 ianuarie 2024 activitatea financiară a structurii în care activează era efectuată la nivel central de Direcția finanțe și administrare a Procuraturii Generale. Iar acum instituția are bugetul său, dar nu are cine se ocupa de el, dar și de alte chestiuni logistice ale instituției.

,,Trebuie să fie o contabilitate și trebuie să fie o secție de resurse umane, trebuie să existe o secție de finanțe, de achiziții”. 00:51 MUSCA 01:20 Pentru a semna un ordin la un concediu trebuie să fie resurse umane care să pregătească setulde acte necesar, pentru a da salariu trebuie să fie contabil ca să pregătească tabelul de pontaj și multe alte lucruri. Noi aceste lucru nu le avem”, a explicat Vasile Plevan, șef adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție.

Despre situația în care s-a pomenit Procuratura Anticorupție a vorbit procurorul general interimar Ion Munteanu în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor, precizând că a sesizat în acest sens la sfârșitul anului trecut Ministerul Finanțelor.

,,La ziua de astăzi bugetul nu este segregat, banii preconizați pentru bugetul propriu al Procuraturii Anticorupție sunt pe contul Procuraturii Generale, la moment nu există o claritate cum urmează Procuratura Anticorupție să gestioneze mijloacele financiare sau propriul buget care nu are angajați”. 0:20:01 MUSCA 0:20:02 ,,Am solicitat încă în luna decembrie, suportul Ministerului Finanțelor pentru a veni foarte clar cu explicații este sau nu în drept Procuratura Generală și dacă da, atunci în care condiții să gestioneze bugetul Procuraturii Anticorupție”, a precizat Ion Munteanu, procuror general interimar.

Șeful Procuraturii a precizat că nu a primit deocamdată un răspuns:

,,În caz contrar, riscul de a nu avea posibilitate de a efectua achiziții, achitări salariale predomină”.

Iar ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menționat că proiectul de modificare a organigramei Procuraturii Anticorupție a fost transmis la sfârșitul anului trecut Parlamentului.

,,Problema este mai mult cine să fie persoanele responsabile care să gestioneze separat, în acest sens Ministerul Justiței la sfârșit de an în decembrie a transmis Parlamentului, proiectul de modificare a hotărârii Parlamentului cu privire la organigrama, inclusiv a Procuraturii Anticorupție, ceea ce ține de majorarea Procuraturii Anticorupție cu personal”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Solicitați de ONE TV, responsabilii Ministerului Finanțelor au afirmat că nu oferă ,,comentarii cu privire la acest subiect”, precizând că autoritățile vizate colaborează între ele pentru a găsi soluții. Iar cei ai Legislativului au declarat că nu a fost înregistrată nicio inițiativă legislativă în acest sens, aceasta urmând să fie examinată inițial de membrii Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, apoi să fie supusă votului într-o singură lectură în plenul Parlamentului.

În cadrul Procuraturii Anticorupție sunt prevăzute 143 de funcții, acestea fiind ocupate la momentul actual în proporție de 71 la sută, iar majoritatea, adică 47 revin procurorilor. Aceștia sunt urmați de 25 de consultanți, 19 ofițeri, cinci specialiști și alți cinci conducători auto. Salariul procurorilor variază între 27 de mii de lei și 32 de mii de lei, suma maximă fiind ridicată de șef, potrivit reprezentanților structurii de drept.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media