Procuratura Anticorupție, noi precizări în scadalul scrisorii care a dus la demisia Tatianei Răducanu

Procuratura Anticorupție a venit cu noi precizări în scadalul scrisorii care a dus la demisia fostei judecătoare Tatiana Răducanu din comisiile de vetting. PA făcea trimitere atunci la o conversație prin mesaje sms între Platon și Aureliu Colenco, principalul avocat al lui Șor. În noua declarație, Procuratura menționează că CNA deținea aceste mesaje încă din 2018.

 

Potrivit PA, în cadrul cauzei penale ,,Frauda Bancară” aflată în gestiunea Procuraturii Anticorupție, se află trei telefoane mobile care au fost ridicate de la Veaceslav Platon de reprezentanții autorităților de drept din Ucraina și  predate organului de urmărire penală la 03 noiembrie 2016. Ulterior, telefoanele mobile respective au fost cercetate și recunoscute în calitate de corpuri delicte la cauza penală.

”La 15 mai 2023, la Procuratura Anticorupție a parvenit demersul Centrului Național Anticorupție (CNA), prin care s-a solicitat acordul pentru cercetarea informației stocate din telefoanele ale lui Veaceslav Platon care ar conține informații pertinente pentru o altă cauză aflată în exercitarea CNA. Urmare a examinării efectuate de către un ofițer CNA, s-a constatat că informația căutată nu se regăsește în conținutul celor trei telefoane, în acest sens fiind desfășurată o ședință în comun cu Procuratura Anticorupție și CNA pentru a elucida circumstanțele care au justificat înaintarea demersului menționat”.

Ulterior, CNA a inițiat o investigație internă cu referire la acest aspect. S-a stabilit că informația despre mesajele citate în scrisoarea din 14 mai 2024, se păstra la CNA  din decembrie 2018.

”În consecință, la 04 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a efectuat ridicarea informației de la CNA și audierea ofițerului CNA la care se păstra informația în calculator. Până la acea dată, informația extrasă în decembrie 2018 de angajați CNA s-a aflat în calculatorul unui ofițer de urmărire penală al CNA, iar informația dată nu se afla în dosarele în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Ca rezultat al cercetării prealabile a informației ridicate la 04 aprilie 2024 de către Procuratura Anticorupție, s-a stabilit faptul că, mai multe persoane care au activat în sistemul judecătoresc, al procuraturii și al avocaturii ar fi putut acorda asistență lui Veaceslav Platon și persoanelor din anturajul său pentru diverse activități inclusiv de care este acuzat Veaceslav Platon”. 

Ulterior, Procuratura Anticorupție a înregistrat un proces penal.

”Pornirea unui proces penal nu necesită ridicarea imunității persoanelor potențial vizate și reprezintă o fază preliminară a unei proceduri penale. Participarea ca membru în Comisia Pre-Vetting sau Comisia Vetting în 2024 nu acordă o imunitate pentru fapte consumate cu ani în urmă. La moment, Procuratura Anticorupție efectuează investigații în vederea confirmării sau infirmării bănuielii rezonabile privind comiterea unor infracțiuni. Conform Codului de procedură penală, termenul pentru soluționarea unui proces penal este 45 zile”.

PA precizează că investigația nu se află la etapa de urmărire penală, ci la faza preliminară de proces penal, iar investigația este efectuată de către procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, care poate autoriza publicarea informației de interes public.

Recent, Veronica Dragalin a declarat că mesajele pe care le-a primit în legătură cu Tatiana Răducanu nu sunt din telefoanele confiscate de la Platon din 2016.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media