Sursa: knd.ro

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, va fi judecat în Dosarul Revoluției

Curtea de Apel București a dat miercuri undă verde judecării Dosarului Revoluției, în care fostul președinte Ion Iliescu (93 de ani) este inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

După mai multe amânări, instanța a respins toate cererile transmise de avocații lui Ion Iliescu, fiind constatată legalitatea rechizitoriului întocmit de procurori. Ion Iliescu a contestat Decizia însă, nu este definitivă.

Dosarul Revoluţiei fusese trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri şi excepţii ridicate de părţile din dosar. În mai 2021, însă, dosarul Revoluției a fost retrimis Parchetului de către instanța supremă, pentru mai multe probleme din rechizitoriu, iar Parchetul General anunța în august 2022 că au fost „înlăturate neregularitățile” constatate de Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a dispus trimiterea în judecată.

„Respinge cererile şi excepţiile invocate de către inculpatul Iliescu Ion, inculpatul gl.(rtr.) Rus Iosif, Asociaţia 21 Decembrie 1989, Apărător ales, avocat Briciu Vasile pentru părţile civile reprezentate, Apărător ales, avocat Sârbu Alina Cristina, pentru partea civilă Boieşan Radu succesor al persoanei vătămate Boieşan Petru Mircea, Apărători aleşi, avocaţi Popescu Traian şi Ghioca Gheorghe, pentru părţile civile/vătămate Vinersar Mihai Sebastian, Vinersar Elena Georgeta şi Vinersar Silviu Alexandru, Avocat Sârbu Alina Cristina, apărătorul desemnat din oficiu, pentru părţile civile/persoane vătămate asistate şi părţile civile/persoane vătămate Vlase Elena şi Vlase Hortensia, ca neîntemeiate”, este decizia pronunţată, miercuri, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, citează sibiu100.ro

Dosarul „Revoluţiei” s-a plimbat peste patru ani între instanţele şi parchetele bucureştene pe motive de procedură. Totuși, decizia nu este definitivă, având la dispoziție 3 zile pentru a o contesta.

Curtea de Apel Bucureşti „admite cererile de continuare a acţiunii civile introduse de numitul Mihalache Gheorghe, formulate de către numitele Mihalache Elena Ionela şi Duţă Alina şi dispune introducerea în cauză a numitelor Mihalache Elena Ionela şi Duţă Alina în calitate de părţi civile”.

Astfel, după o perioadă de aproximativ 4 ani de la începerea procesului, Ion Iliescu ar putea fi judecat. Unicul președinte al României cu 3 mandate riscă între 15 și 25 de ani de închisoare.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media