Procesatorii de carne avertizează că ar putea rămâne fără materie primă autohtonă înainte de Paște

Procesatorii de carne atenționează că există riscul să nu aibă suficientă carne de porc de la fermele autohtone, mai ales în apropierea sărbătorilor pascale. Situația este generată de focarele de pestă porcină africană din Republica Moldova.  Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi cu premierul Dorin Recean.

Premierul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții sectorului și a dat asigurări că autoritățile monitorizează îndeaproape situația. Recean afirmă că în prezent se colectează date și se evaluează pierderile totale.

„Acum este prioritar să oprim răspândirea virusului și să eradicăm boala din cele 2 focare mari, proces în care sunt implicate plenar toate instituțiile responsabile, inclusiv cele de asigurare a securității oamenilor și mediului. Alte focare în acest moment nu au fost depistate, iar focarele din nordul țării de la începutul anului au fost eradicate cu succes. Este nevoie de cooperarea și responsabilitatea tuturor pentru a opri această boală care afectează negativ și sectorul economic, și întreprinderile, dar și gospodăriile noastre”, a declarat Dorin Recean.

Autoritățile și sectorul privat au convenit asupra mai multor acțiuni urgente:

  • Menținerea unui echilibru între crescători, procesatori și consumatori;
  • Îmbunătățirea sistemului de evidență a efectivelor de porcine;
  • Conlucrare între instituții pentru a proteja securitatea alimentară și economică.

Îngrijorările din sector vin la scurt timp după confirmarea unor focare de pestă porcină africană. Unul dintre cele mai mari a fost la ferma din Roșcani, raionul Anenii Noi. În doar câteva zile, virusul a afectat toate cele 14 clădiri ale complexului, care adăpostea circa 65.000 de porci. Până acum, 10.000 de animale au fost deja nimicite.

CITEȘTE ȘI: Focar de pestă porcină: 65 000 de animale vor fi sacrificate în Anenii Noi

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA