Independentnews.ro

Probleme majore în industria fotovoltaică: Peste 30% dintre centralele din Moldova produc sub capacitatea estimată

Aproximativ 20% dintre centralele fotovoltaice din Europa nu reușesc să atingă capacitatea planificată. În plus, 10% dintre acestea înregistrează întârzieri semnificative la punerea în funcțiune sau, în câțiva ani, devin neperformante, iar unele ajung chiar să nu mai funcționeze deloc, scrie Independentnews.ro.

Potrivit unui raport realizat de Simtel Group, peste 30% dintre centralele evaluate produc sub capacitatea estimată, De asemenea, 10% întâmpină întârzieri majore la racordare sau nu funcționează corespunzător pe termen lung.

Aceste probleme reduc rentabilitatea proiectelor și provoacă pierderi financiare considerabile pentru investitori. Atrage atenția asupra acestui aspect Ana Nedea, director de Strategie și Dezvoltare de Business al Simtel Group.

Deficiențe majore

Una dintre cauze este folosirea materialelor de calitate scăzută. Cablajele sau secțiunile neconforme cu standardele, dar și componentele tablourilor electrice sunt printre cele mai frecvente probleme. Acestea, de cele mai multe ori, nu sunt echipate corespunzător.

Potrivit sursei citate, aceste probleme își au originea în procesul de proiectare, în care, fie se recurge la soluții mai puțin elaborate și minuțios gândite, fie la echipamente și componente neconforme sau de o calitate scăzută. De subliniat că proiectarea civilă și electrică afectează în mod direct funcționarea și fiabilitatea centralelor.

„O situație frecvent întâlnită pe piața din Republica Moldova este proiectarea unor instalații care presupun o încărcare extrem de mare a clădirii, mă refer la instalațiile de pe acoperișuri. Vorbim de centrale supradimensionate, care nu vor fi eficiente încă de la instalare. O abordare profesionistă presupune dimensionarea unei centrale în funcție de toți factorii care afectează în mod direct eficiența și productivitatea: gradul de umbrire, obstacole existente, nivelul admis de încărcare la vânt, zăpadă și ploi”, a explicat Ana Nedea.

Calitatea materialelor

În legătură cu calitatea echipamentelor, Ana Nedea precizează că „de multe ori, prețul cel mai mic devine criteriul principal de selecție, ceea ce se traduce în costuri mai mari pe termen lung.

„Deși pare scumpă inițial, o instalație fotovoltaică la standarde europene este mai avantajoasă în realitate, deoarece are o durată de viață de minim 20 de ani”, punctează ea.

O altă cauză menționată de reprezentanta Simtel o reprezintă lipsa unor standarde de calitate in ceea ce privește lucrările de instalare precum managementul de proiect deficitar.

„Multe proiecte sunt realizate fără o analiză detaliată a terenului și a cerințelor rețelei electrice. Drept urmare, coordonarea deficitară între echipele de proiectare, achiziție și execuție duce la probleme majore în implementare, iar lipsa controlului de calitate, precum si execuția uneori defectuoasă a instalațiilor fotovoltaice cresc termenele de implementare si reduc performanța acestora”, a mai punctat Ana Nedea.

Nu în ultimul rând, subliniază ea, lipsa de experiență în ceea ce presupune realizarea testelor și probelor finale determină întârzieri semnificative în conectarea proiectelor la rețea, în condițiile în care cerințele operatorilor și birocrația extinsă complică și mai mult procesul de racordare.

Aceste probleme au un impact direct asupra rentabilității investițiilor. Centralele care nu produc la capacitatea planificată își prelungesc semnificativ perioada de recuperare a investiției, iar reparațiile și înlocuirea echipamentelor pot dubla sau chiar tripla costurile de exploatare. Mai mult, montajul defectuos poate duce la riscuri de incendiu sau deteriorare structurală, în special în cazul instalațiilor montate pe acoperișuri.

Soluții

Pentru a evita astfel de probleme, specialiștii recomandă alegerea unor constructori și furnizori de echipamente cu experiență și reputație solidă.

„Este important să existe această abordare nu doar în ceea ce privește echipamentele principale: panouri fotovoltaice, invertoare, dar și asupra structurii metalice, cablajelor, tablourilor electrice, intrucât acestea fac diferența dintre un proiect executat și finalizat și unul executat, dar și performant. Alegerea unor parteneri cu un istoric verificabil în domeniu și cu expertiză în execuția de centrale fotovoltaice, care verifică și testează riguros instalația înainte de punerea în funcțiune, sunt, de asemenea, foarte importante”, punctează reprezentanta Simtel.

În acest fel, un investitor poate avea siguranța unui proiect fiabil, eficient, realizat la cele mai înalte standarde de calitate, care nu va genera costuri în timp și va reprezenta un proiect sigur și pentru comunitate.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA