foto:stiri.md

Pro sau contra referendumului în ziua alegerilor prezidențiale? Ce spun ambasadorii UE și SUA

Organizarea unui referendum în ziua alegerilor prezidențiale nu contravine reglementărilor UE și ale Consiliului Europei. Asta susține ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeisk. Într-un comentariu oferit pentru jurnalistul ONE TV Cătălin Murzac, diplomatul a menționat că a discutat subiectul cu președintele Maia Sandu.

„Am analizat această problemă din mai multe unghiuri. În primul rând, am încercăm să înțelegem dacă ar exista vreun obstacol împotriva organizării unui astfel de referendum în reglementările Uniunii Europene și ale Consiliului Europei, dar nu am întâlnit vreunul. Așadar, acesta este deja un prim pas foarte important.  Am discutat cu doamna președintă și ea a explicat că acest lucru este pentru a avea o participare mare la referendum și, într-adevăr, am văzut în trecut că, în Republica Moldova, atunci când referendumul a fost organizat singur, prezența la vot a fost destul de scăzută”, a spus ambasadorul.

Ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon, susține că decizia de a organiza un referenum aparține Moldovei și cetățenilor moldoveni, dar SUA susțin cu fermitate eforturile țării noastre de a se integra în Uniunea Europeană.

„În ce privește momentul organizării unui referendum, din câte am înțeles de colegii mei europeni, este o decizie pe care fiecare stat membru a luat-o de sine stătător pe parcurs. Nu există un moment corect sau greșit. Există un moment potrivit pentru țara respectivă. Deci, este alegerea Moldovei”, spune ambasadorul SUA.

În data de 25 decembrie anul trecut, președintele Maia Sandu a solicitat desfășurarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La cinci zile de la declarațiile Maiei Sandu, Parlamentul, prin votul deputaților PAS, a operat modificări la Codul Electoral care prevăd că un plebiscit republican se poate desfășura în aceeași zi cu scrutinul prezidențial sau parlamentar.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au contestat la Curtea Constituțională modificările la Codul Electoral potrivit cărora, referendumului național poate avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

În data de 8 februarie, Maia Sandu a invitat partidele parlamentare și extraparlamentare la consultări pe marginea desfășurării referendumului. Atunci s-a anunțat că plebiscitul care urmează să fie organizat în această toamnă cu privire la integrarea țării în UE va fi unul constituțional. În cadrul întrevederii, unii lideri politici s-au arătat îngrijorați de faptul că referendumul ar urma să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, dar și de faptul că pe rol la Curtea Constituțională sunt mai multe sesizări pe acest subiect.

Anterior, la consultările publice pe subiectul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, inițiate de șefa statului, au participat  reprezentanți ai organizațiilor sportive din țară, organizațiile de tineret, rectori, cadre didactice și alți reprezentanți ai mediului academic.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media