Principalul producător de ulei vegetal din Republica Moldova, compania „Floarea-Soarelui din Bălți”, și-a sistat activitatea.
Conducerea fabricii a indicat că motivul acestei acțiuni este starea actuală a pieței locale de semințe de floarea-soarelui și condițiile instabile ale pieței globale a uleiului, scrie mold-street.com.
„Am staţionat 20 de zile în ianuarie 2024, acum fabrica din Bălţi iarăşi staţionează. La fel şi fabrica Danube Oil din Giurgiuleşti. Aceasta pentru că nu reuşim să procurăm cantităţi suficiente pe piaţa Republicii Moldova. Am încercat încă în ianuarie 2024 să obţinem dreptul de a importa cantităţi mai mari de seminţe de floarea soarelui din Ucraina, doar că o comisie specializată a Ministerului Agriculturii nu ne-a eliberat licenţa”, a declarat Stela Ostrovețchi, directoarea companiei „Floarea-Soarelui din Bălți”.
Aceasta a subliniat că capacitatea de procesare a întreprinderii depășește o mie de tone pe zi de seminţe de floarea soarelui. Prin urmare, pentru funcționare eficientă sunt necesare cantităţi mari, pe care însă compania nu le poate achiziţiona în Republica Moldova.
„Conform estimărilor noastre, pe piață au rămas doar circa 100 de mii de tone de semințe de floarea-soarelui. Unii agricultori nu vor să vândă acum la prețul de pe piață și vor să păstreze semințele, în speranța că la vară prețurile vor crește”.
Experții în economie susțin că decizia companiei Floarea Soarelui nu va afecta economia țării.
„Au fost produse cantități suficiente în perioada anterioară și nu este cazul să se producă ceva mai mult. Sunt mai multe întreprinderi, afaceri care activează sezonier. Dacă piața este saturată cu produsele respective de să mai produci pentru stoc. Ar putea să fie și o problemă de importurile mai ieftine din Ucraina. Dacă procesatorii își sistează activitatea, înseamnă că totul este suprasaturat cu ulei și prețul nu poate să crească. Ceea ce se întâmplă este că oamenii își pierd veniturile, lucrătorii acestor uzine își pierd locul de muncă. Nu se va plăti impozite”, e de părere Viorel Gîrbu, expert economic.
Într-un comunicat de presă, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precizează că în depozitele agenților economici din țară mai există aproape 398,34 mii tone grâu de toamnă, aproape 1,3 mil tone porumb și 350 mii tone semințe de floarea-soarelui. Astfel, s-a solicitat dispunerea importului grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui doar prin licență.
Obiectivul principal este menținerea unui preț intern stabil și crearea oportunităților pentru producătorii autohtoni de a-și valorifica recoltele și a-și menține competitivitatea. Ministerul de resort mai precizează că din luna octombrie 2023 și până prezent, nu a fost importat grâu, decât cel pentru semănat.
A fost acordată licență la importul a aproape 1 500 tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1 200 tone sunt destinate industriei cofetăriei, soiuri care nu se cultivă în țară. La fel, s-a oferit licență pentru importul a 44 tone de porumb pentru popcorn.