Pentru prima dată în țara noastră se desfășoară un curs de analiză senzorială a mierii naturale, destinat somelierilor de miere. Eveniment este destinat apicultorilor, procesatorilor și exportatorilor de miere de albine, precum și reprezentanților din sectorul HoReCa.
Potrivit directorului executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, la concurs au participat în jur de 70 de persoane, dintre care au fost selectate 21. Persoanele selectate trebuie să aibă tangențe cu apicultura și să cunoască limba engleză.
Cursul este condus de Raffaele Dall’Olio, expert în analiza senzorială a mierii și profesor acreditat în cadrul Registrului Italian al Experților în Analiza Senzorială a Mierii.
Participanții la curs au parte de patru zile intense de instruire, în care învață metode de analiză senzorială a mierii. Aceștia au fost instruiți să recunoască și să memoreze caracteristicile organoleptice ale mierii, să înțeleagă proprietățile și compoziția acesteia, să cunoască originile și valoarea nutritivă, să identifice și să remedieze defectele mierii, precum și să aplice tehnologia de procesare și să înțeleagă cauzele cristalizării.
Cursul se desfășoară în perioada 9-12 iulie. La sfârșitul cursului, fiecare participant va primi un certificat recunoscut de Registrul Italian al Experților în Analiza Senzorială a Mierii. „Tinerii somelieri” vor avea abilități de a comunica despre miere, vor învăța cum să o prezinte și să relateze despre ea, să-i valorifice calitățile și să o comercializeze eficient.