Primele căpșuni moldovenești au ajuns în piețele din țară. Pomușoarele cultivate în sere se vând cu prețuri cuprinse între 70 și 100 de lei kilogramul, în funcție de calitate și regiune. Producătorii spun că prețurile vor scădea treptat, pe măsură ce va începe recoltarea în câmp. Deocamdată, căpșunile autohtone concurează cu cele importate din Grecia, care se vând la aproximativ 75 de lei kilogramul.
”La Piața Centrală au apărut primele căpșuni moldovenești. Semn clar că primăvara a venit nu doar în calendare, ci și în lădițele comercianților. Parfumate, roșii, gustoase, dar, deocamdată, mai mult admirate decât cumpărate. Unii oameni spun că nu-și permit după sărbători să cumpere căpșuni, iar alții că e prea devreme pentru produsele autohtone”, Liubovi Starii, jurnalistă ONE TV.
”Prefer fructe de sezon, când căpșunile noastre moldovenești vor fi la prețul perelor, care acum costă de 20 de lei, voi cumpăra căpșuni. Nu cumpăr niciodată când este scump. Am răbdare, aștept sezonul lor, le mănânc, fac și gemuri, compoturi”.
”Trebuie să-i susținem pe producătorii autohtoni, eu așa cred. Iată am cumpărat pentru nepoței. Dau și eu o sută, numai să fie de calitate”.
”Vreo 60 de lei ar trebui să coste. E prea scump, mai ales pentru pensionari e foarte scump”.
”Spun că este proaspătă și puțin mai dulce. Deși am dubii, am cumpărat. Este foarte sănătoasă, așa că mi-aș dori ca toată lumea să cumpere căpșuni mai des”.
Comercianții susțin că prețurile sunt la fel ca în anii trecuți.
”Grecești sunt mai ieftine, ale noastre mai scumpe. De câți ani la piață lucrez, așa e prețul”.
”La preferința omului, cumpără și așa, cumpără și așa.Un pic sunt mai scumpe și normal, pentru că acolo cresc pe câmp, e cald, iar la noi se investește, se încălzește, în sere se face focul, niște cheltuieli aparte”.
Spre deosebire de cele importate din Grecia, care sunt tratate chimic pentru a rezista mai mult pe rafturi, căpșunile autohtone ajung rapid la consumatori și au avantajul prospețimii, spun specialiștii.
”Producătorii care se bazează pe acest produs, pe căpșuni din teren protejat, ei deja acumulează comenzile, deja cumpărătorii sunt, producătorii formează loturile, se înțeleg cum și când le vor livra. De obicei sudul începe primul, începe Copanca, Comratul, pe urmă se alătură Ialoveniul și așa mai departe”, Aneta Ganenco, președinta Asociației Pomușoarele Moldovei.
Agricultorii se așteaptă anul acesta la o recoltă mai mică, dar spun că nu vor duce lipsă de căpșuni pe tot parcursul sezonului estival.
”Mai aproape de Nistru, la dânșii a fost și minus 7 acum, recent, și le-a înghețat floarea. Și în prima rată le-a înghețat un pic floarea, chiar și la cele din sere, dar nu peste tot. Poate o să fie un pic mai puțină, din cauza secetei din anul trecut mulți producători s-au descurajat din anii trecuți și s-au lăsat de plantații”, Simion Tertiuc, producător de căpșuni.
Prețurile vor scădea treptat, pe măsură ce va crește oferta odată cu începutul recoltării în câmp, dau asigurări producătorii.