Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, sfidează Ministerul Culturii în cazul fostului cinematograf Gaudeamus, susținând că lucrările de demolare pot continua fără avizul ministerului.
Edilul consideră că zona respectivă nu mai are un rol cultural și reprezintă un pericol pentru locuitori.
„Nu mai știu dacă acolo este spațiu cultural. De aproape 5 ani acolo este o construcție care prezintă pericol pentru toată lumea care este în preajmă. Este o zonă în care se adunau boschetarii, consumatorii de droguri și consumatorii de alcool. Ministerul Culturii trebuie să se ocupe, în primul rând, cu monumentele de arhitectură care sunt distruse, trebuie să se ocupe de așa clădiri precum Casa Plămădeală sau muzeele care astăzi se dărâmă și să evite dezbaterile publice privind oportunități și perspective pe unele subiecte care nici măcar nu îi vizează ca competență”, a comentat edilul.
Întrebat despre continuarea construcției complexului, Ion Ceban a evitat să ofere un răspuns cert, menționând doar că „se va respecta legea întocmai”.
În ceea ce privește necesitatea unui aviz din partea Ministerului Culturii, având în vedere că antreprenorul deja a instalat un gard în zonă, viceprimarul Ilie Ceban a explicat că, odată ce a fost emis actul permisiv, agentul economic are dreptul să instaleze un gard, să demoleze și să construiască, conform prevederilor legale.
„Ministerul Culturii susține că actele sunt ilegale, însă nu am văzut motivele invocate. Obligativitatea obținerii unui aviz trebuie să reiasă din lege. În lege nu este prevăzut un asemenea aviz în aceste cazuri. Respectiv, considerăm actele emise conforme. În cazul în care Ministerul Culturii consideră altfel, are tot dreptul să acționeze în acest sens”, a precizat Ilie Ceban.
Amintim că anterior Ministerul Culturii și Agenția de Inspectare a Monumentelor au anunțat că vor solicita în instanță anularea autorizației de construcție emisă pentru edificarea unei clădiri cu 15 etaje în locul fostului cinematograf Gaudeamus din Capitală. Totodată, Ministerul a declarat că va întreprinde acțiuni pentru tragerea la răspundere a specialiștilor care au elaborat proiectul, precum și a angajaților Primăriei care au emis autorizația ilegală.
Potrivit Ministerului, compania și dezvoltatorii proiectului care au obținut autorizația de construcție de la Primăria municipiului Chișinău nu au solicitat și nu au obținut avizul necesar din partea Ministerului Culturii, așa cum prevede legislația în vigoare.
Instituția subliniază că acest proiect se află în zona de protecție a nucleului istoric al Chișinăului; monumentului de for public Stela cu basorelief „Pan Halippa” și monumentului de for public Compoziția sculpturală „Luptătorilor pentru Puterea Sovietică”.
În acest context, „orice intervenție în această zonă, fie reconstrucție, fie construcție nouă, trebuie să respecte prevederile legislației în vigoare”, comunică Ministerul Culturii.