Primăria lansează primul incubator de afaceri. Care sunt avantajele și cine sunt beneficiarii

Miercuri, 6 decembrie, la Chișinău va fi lansat primul incubator de afaceri. Este o platformă menită să susțină tinerii antreprenori, dar și persoanele care intenționează să deschidă o afacere, anunță primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Incubatorul își va desfășura activitatea în edificiul situat în spatele Preturii sectorului Buiucani.

Această clădire anterior era lăsată în paragină, iar noi am reușit s-o reparăm și s-o transformăm într-o locație atractivă pentru toți cei care vor dori să-și lanseze o afacere”, a precizat Ion Ceban.

Edilul a declarat că Primăria Chișinău urmează să ofere suport pentru activitatea incubatorului de afaceri.

Ciclul de incubare sau termenul în care participanții se vor putea afla acolo, constituie o perioadă de 24 de luni în care rezidenții desfășoară activitate economică în incubator, beneficiind de toate facilitățile și serviciile acordate de către acesta.

Incubatorul municipal de afaceri va avea legătură permanentă cu întreprinderile mici și mijlocii din raza municipiului Chișinău și organizațiile care s-au implicat în procesul de instruire, iar acum vor fi parteneri și în procesul de consultanță.

Categoriile de beneficiari:

  • tineri antreprenori cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, cu viză de reședință în municipiul Chișinău, și doresc să deschidă o afacere sau dețin o întreprindere înregistrată în Chișinău în ultimele 12 luni.
  • lucrători migranți, plecați peste hotarele țării cu scopul desfășurării activității de muncă, sau beneficiarii de remitenţe, soți, soții sau o rudă de gradul I cu vârsta sub 40 de ani, având reședință permanentă în municipiul Chișinău, persoanele care dețin o întreprindere înregistrată în municipiul Chișinău.
  • tineri refugiați, viitori antreprenori care au creat parteneriat cu tineri care au viză de reședință în municipiul Chișinău, ambii având vârsta între 18 și 40 de ani, și doresc să deschidă o afacere.

Potrivit edilului, obiectivele generale ale creării incubatoarelor de afaceri sunt crearea unui mediu favorabil dezvoltării start-up-urilor, promovarea culturii antreprenoriale și îmbunătățirea performanțelor manageriale, consolidarea unui sector privat dinamic, facilitarea accesului start-up-urilor la sursele de finanțare, încurajarea antreprenoriatului în rândul tinerilor ș.a.

Cel mai mult ne dorim ca tinerii noștri să rămână acasă, să poată crea aici afaceri, să-și poată crea aici familii, să se dezvolte personal, profesional, multilateral. Primăria va depune maximum eforturi ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Ion Ceban.

Incubatorul de afaceri a fost creat cu suportul UN Women și UNICEF Moldova, iar activitatea va fi gestionată de Centrul municipal pentru dezvoltarea antreprenoriatului.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media