Primăria Chișinău riscă să piardă 66 de milioane euro. EPAMEDIA acuză nerespectarea unui contract

Compania Epamedia cere Primăriei Chișinău despăgubiri în valoare de 66 de milioane de euro, invocând presupuse încălcări ale unui contract de parteneriat public-privat semnat în 2007. Documentul care confirmă solicitarea a fost făcut public de consilierul municipal Victor Chironda. Deși primele demersuri ale companiei datează din noiembrie 2024, Consiliul Municipal Chișinău a fost informat oficial abia pe 22 aprilie 2025 — chiar în ziua-limită pentru desemnarea unui arbitru.

Litigiul își are originile într-un contract semnat la 19 ianuarie 2007, în baza căruia Epamedia s-a angajat să construiască 300 de stații de așteptare pentru transportul public, în schimbul dreptului de a instala și exploata panouri publicitare în spațiul public din Chișinău.

Potrivit documentelor, investitorul și-a îndeplinit obligațiile, modernizând stațiile, însă Primăria nu a pus la dispoziție toate cele 1.580 de locații pentru panourile publicitare menționate în contract (format 3x4m, 3x6m etc.). De asemenea, o parte din stațiile construite nu au fost autorizate oficial, fapt ce a condus, potrivit companiei, la pierderi economice majore.

Într-o notificare oficială transmisă Primăriei la 28 februarie 2025, Epamedia a invocat Regulile UNCITRAL privind arbitrajul internațional și a cerut desemnarea unui arbitru în termen de 30 de zile, adică până la 22 aprilie 2025. Potrivit corespondenței, notificarea a fost recepționată pe 4 martie, însă până în ziua-limită, Primăria nu a transmis o decizie clară.

Într-un e-mail transmis autorităților, compania afirmă că, în lipsa unui răspuns oficial, va cere autorității de desemnare internațională să numească un arbitru, rezervându-și dreptul de a cere despăgubiri și recuperarea cheltuielilor de arbitraj.

Abia pe 22 aprilie 2025, Direcția Asistență Juridică a Primăriei a emis o notă informativă în care recunoaște că EPAMEDIA a cerut arbitraj și confirmă că autoritățile municipale nu au identificat încă un avocat care să reprezinte interesele Chișinăului.

Totodată, instituția admite că nu are competență pentru litigii internaționale de arbitraj și cere urgent implicarea factorilor de decizie și contractarea unui avocat specializat. Tot în aceeași opinie se subliniază că municipalitatea a confirmat, prin propriile acte, că cele 300 de stații au fost construite și date în exploatare fără obiecții.

Într-un răspuns oferit pentru ONE TV, Natalia Ixari, consiliera primarului Ion Ceban, a spus că „juriștii examinează informația”.

Despre faptul că Primăria Chișinău riscă să piardă peste 1,5 miliarde de lei într-un proces de judecată cu Epamedia SRL presa a scris încă în 2024. Despre acest lucru cunoașteau și consilierii de atunci.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA