26 de mii de familii cu venituri modeste din Capitală nu au primit de la Primărie compensații pentru căldură în acest sezon rece. Chiar dacă aceștia pot solicita compensații de la Guvern, oamenii spun că fac cu greu față facturilor uriașe pentru energia termică și că ar mai avea nevoie de suport și din partea autorităților municipale. Primăria susține că nu este obligată să ofere aceste compensații și că a ajutat persoanele în dificultate atât timp cât a vut suficienți bani în buget, însă acum nu mai face față cheltuielilor din cauza costurilor prea mari. Municipalitatea îndeamnă oamenii să se înscrie pe platforma guvernamentală compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor, alocat inclusiv din banii donatorilor străini.
”Eu primesc pensia de două mii de lei. Dacă nu lucram, nu aveam pe ce să trăiesc. Sumele din facturile pentru căldură sunt mai mari. Ce pot să fac cu pensia mea de 2.000 de lei, ce pot cumpără? Doar pentru căldură am de achitat 2.000 de lei”.
Locuitorii Capitalei au fost surprinși să constate că în facturile pentru energia termică pentru lunile noiembrie și decembrie nu au mai fost incluse compensațiile oferite, anii trecuți, de Primărie. Municipalitatea compensa anterior aproximativ 40% din suma totală a facturilor pentru energie termică și apă caldă pentru 26 de mii de familii defavorizate.
”Cum poate să-mi ajungă pensia. Nici cinci mii n-am. Trebuie să achit patru mii pentru căldură. Mi-e foarte greu”.
”Nu ne-au făcut reduceri. Ar trebui altfel să ne dea compensații. Dacă nu ne dau bani la gaz, măcăr bani cash. Anul trecut a fost mai bine, am mai primit ceva, dar în acest an… Am lucrat o viață întreagă și acum așa..Măcar să fie 12 lei, cum dau și la ceilalți”.
În spațiul public s-a aflat despre anularea compensațiilor oferite de Primărie după conferința de presă susținută recent de către directorul general interimar al Termoelectrica.
”Anul acesta noi am fost informați de Primărie că din varii motive, compensații primăria nu a oferit deloc, dacă până acum erau câteva pături vulnerabile care erau ajutate de Primărie, anul acesta nu s-a oferit la compensațiile respective niciun leu”, declara Iurie Razlovan.
Președintele Watch Dog, Valeriu Pașa, susține că decizia Primăriei de a nu acorda acest ajutor este ilegală și reprezintă un abuz de serviciu din partea municipalității.
”Peste 20.000 de familii au rămas fără compensații pentru facturi la căldură. Este vorba despre 150 mln de lei, ca și anul precedent. Respectiv, decizia de a nu da aceste compensații este un abuz absolut evident. Abuzul vizează cei mai săraci oameni din Chișinău. Atât timp cât este acest buget provizoriu, Primăria este obligată să execute și să aloce aceste compensații pentru oameni”.
Contactat de One TV purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, a menționat că instituția nu comentează declarațiile formatorilor de opinie. În mesajul expediat de Chirilescu reporterului ONE TV se menționează că: „Compensațiile vin din suportul instituțiilor internaționale, inclusiv pentru municipiul Chișinău. În comunicarea cu instituțiile europene, s-a ajuns la înțelegerea de a nu dubla aceste compensații”.
Deși în bugetul Capitalei pentru 2023 a fost prevăzută suma de 150 de milioane de lei pentru acordarea compensațiilor pentru încălzire, reprezentanții Primăriei spun că banii alocați în acest scop nu au fost suficienți pentru a acoperi toate lunile din sezonul de încălzire, deoarece tarifele pentru resursele energetice s-au majorat substanțial. Totodată municipalitatea îndeamnă omenii să se înscrie pe platforma compensații.gov.md și să ceară ajutor de la stat.
„Când bugetului municipal i se vor întoarce 50% din contribuții, atunci nu vor exista probleme cu angajamente și atribuții fără acoperire financiară. Municipiul Chișinău trebuie să se dezvolte pentru a asigura o calitate înaltă a vieții și confort cetățenilor care achită impozite. Bugetul municipal nu este doar pentru plăți sociale, aceasta este o prerogativă a statului să protejeze păturile defavorizate”, a menționat Chirilescu pentru ONE TV.
La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale susține că nu poartă nicio responsabilitatea pentru decizia municipalității și îndeamnă oamenii să aplice pentru compensațiile oferite de Guvern.
”În cadrul Guvernului administrăm un program de compensații în factură și program de compensații monetară. Toți ce-i care s-au înscris la moment avem 760 de mii de gospodării. Peste 275 de mii de gospodării beneficiază de compensații monetară. 90 la sută din cei care beneficiază de compensații în factură achită un preț final similar cu cel de anul trecut”, a spus Alexei Buzu.
Deocamdată nu este clar dacă în bugetul Primăriei pentru 2024 vor fi incluse fonduri pentru compensații oferite în sezonul rece, deoarece acesta încă nu a fost aprobat. Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a avut trei tentative de a convoca ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău pentru a discuta și aproba bugetul însă toate au eșuat. La ultima ședință a CMC-ului, ce a avut loc joi, 25 ianuarie, s-au prezentat consilierii formațiunii de guvernământ care au și convocat-o si un singur consilier al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.
”Noi cerem primarului general împreună cu toți consilierii lui, consilierii PSRM și toți ceilalți să vină la ședințele CMC, ori o să mai treacă câteva săptămâni și dvs veți fi nevoit să semnați acea dispoziție de dizolvarea CMC și să mergem în alegeri repetate”, a declarat Zinaida Popa, președintele fracțiunii PAS din CMC.
Pentru portalul INFO1.md, consiliera pe comunicare a primarului Capitalei Ion Ceban, Natalia Ixari a spus că ”municipalitatea nu comentează declarațiile politice ale unor consilieri, care s-au expus de la tribuna Primăriei. Referitor la ședința CMC, aceasta a precizat că se lucrează la ordinea de zi și când vor fi proiectele finalizate, va fi organizată ședința CMC conform legii. Deocamdată urmărim niște acțiuni politice mai degrabă, din partea unor consilieri”, a spus Ixari.