Primăria a găsit „vinovații”. Șeful DGMU: O treime din orașul Chișinău nu are sistem de evacuare a apelor pluviale

O treime din orașul Chișinău nu are sistem de evacuare a apelor pluviale. Mai mult, faptul că râurile Bâc și Durlești nu sunt curățate la timp, împiedică evacuarea apelor pluviale după ploi, a explicat șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache, referindu-se la inundațiile de pe străzile Capitalei din ultimele zile.

„Mă refer la zona străzii Calea Ieșilor, în special evacuarea apelor pluviale prin canalul de scurgere a râului Durlești, de doi ani avem refuz din partea entităților de mediu pentru permiterea de-a curăța acest canal de evacuare a apelor pluviale spre râul Bâc. Fapt care a demonstrat la penultimul șuvoi de ploi torențiale, când în lacul de acumulare din Parcul „La Izvor” nivelul acestuia s-a ridicat până la nivelul carosabilului, fapt ce a dus la inundarea străzii Calea Ieșilor”, afirmă Vitalie Mihalache, șef al DGMU.

Contactat de One TV, directorul Agenției „Apele Moldovei”, Andrei Antonevici, a spus că nu poate confirma declarațiile făcute în cadrul ședinței operative a serviciilor primăriei fără a oferi detalii suplimentare.

La rândul său, viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban, a remarcat că Chișinăul nu este singura capitală din lume care se confruntă cu asemenea probleme în urma ploilor abundente.

„Au fost niște situații excepționale, volume extraordinare, poți să faci borți din capătul străzii până la celălalt, dacă este ploaia într-un  asemenea volum de apă, nu face față niciun sistem de canalizare pluvială. Toate locațiile cu risc de inundații le-am plasat pe o hartă, ele se cunosc și intervenim cu colegii la toate aceste locații, imediat cum este declarată stare excepțională”, a spus Ilie Ceban.

Problema inundațiilor în urma ploilor abundente a fost sesizată de mai mulți consilieri municipali. Președintele fracțiunii PAS în CMC susține că Chișinăul are nevoie de un sistem integrat de scurgeri pluviale.

„Unde sunt acelea proiectări, unde e implementarea proiectelor, pentru că dacă toate astea ar fi fost, pentru că nu plouă doar în Chișinău, plouă în toate capitalele europene, dar atât impact negativ nu este”, a spus Zinaida Popa, președintele fracțiunii PAS în CMC.

Consilierul municipal din partea Platformei DA, Victor Chironda, susține că singurul proiect de modernizare a infrastructurii de captare a apelor pluviale a fost realizat în timpul mandatului lui Dorin Chirtoacă. Acesta a inclus străzile Tighina, Alexndru  cel Bun și 31 August.

Iar „în ultimii patru ani nu s-a realizat nicio reparație sau renovare a infrastructurii de colectare/stocare a apelor pluviale. Nici măcar proiectele nu au fost bugetate„, a scris consilierul municipal pe Facebook.

Chironda afirmă că în timpul reparațiilor pe care le-au suportat străzile în timpul mandatului actualului primar, „canalizarea pluvială a fost complet ignorată„, iar „în unele locuri chiar a fost acoperită cu asfalt„.

„Am dat exemplu cazul de la gara feroviară, când se înunda permanent acea zonă și a fost construit un sistem de scurgere pluvială complex, mare, pe bld.Negruzzi, Decebal, Ștefan cel Mare și acum nu se înundă, indiferent cât de mare e ploaia”, a spus Victor Chironda, consilier Platforma DA.

Ploile torențiale au făcut prăpăd, în ultimele două săptămâni, în Capitală. Mai multe străzi s-au transformat în adevărate râuri.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA