Prețurile la fructe și legume au crescut semnificativ, iar pensionarii resimt din plin aceste schimbări

Produsele alimentare de bază s-au scumpit cu circa 5,5 la sută timp de o lună, arată datele Biroului Național de Statistică. Cel mai mult au crescut prețurile la fructe și legume. Jurnaliștii ONE TV au mers la Piața Centrală din Chișinău, unde au discutat cu vânzătorii și cumpărătorii. Și unii și alții spun deopotrivă că prețurile au crescut și că, unele produse devin mai puțin accesibile pentru pensionari.

”Potrivit Biroului Național de Statistică, într-o singură lună, din martie până în aprilie, prețurile fructelor au crescut cu peste 9%, iar al legumelor cu peste 5%. Majorarea a atins și prețul uleiului vegetal, care a crescut cu 3,2%. În total, de la începutul acestui an, produsele alimentare s-au scumpit cu 5,5%”,

Prețurile diferă de la o categorie la alta. La Piața Centrală din Chișinău, de exemplu: roșiile costă între 15 și 40 de lei kilogramul, prețul unui kilogram de cartofi variază între 20 și 40 de lei, ardeii grași costă în jur de 40 de lei, iar castraveții circa 30 de lei kilogramul. În același timp, merele se vând cu 15 lei kilogramul, primele cireșe costă 150 de lei, iar o caserolă de căpșuni care cântărește mai puțin de 1 kg costă 80 de lei.”, Dementii Cuțevițchi-Negruța, jurnalist ONE TV.

Vânzătorii susțin că prețurile sunt mari din cauza vremii anormal de reci pentru această perioadă.

”Și legumele și fructele s-au scumpit pentru că timpul de afară nu este… Ia uitați-vă, e luna mai și noaptea sunt +3 grade. Desigur că căpșunile nu se coc, castraveții nu cresc, de asta și prețurile vor fi mai mari”.

”Totul s-a scumpit, toate prețurile au urcat.

– Care produse s-au scumpit, fructele sau legumele?

– Toate, și fructele și legumele.

– Timp de un an sau în ultima lună?

– Ultimele trei luni”.

”S-a scumpit, vine vremea rece, castraveții sunt puțin mai scumpi și roșiile și ardeii, totul e scump. Tot e scump, dar lumea încetișor cumpără”.

Cumpărătorii, chiar dacă se plâng de prețuri mari, cumpără câte puțin.

”Prețurile sunt foarte mari.

-Ce produse s-au scumpit? Fructele, legumele, poate carnea?

– Toate, la toate produsele. Prețurile sunt mari, mai ales căpșunile, pentru pensionari sunt mari.

– Și legumele? Castraveții, roșiile, astfel de produse de bază?

– Tot, tot.”.

”Chiar dacă e mai scump, cred că lumea muncește pentru ceea ce se vinde la piață. Asta e o muncă foarte grea. Eu știu, eu sunt de la țară și foarte bine știu ce înseamnă să muncești”.

”În ultimul timp cred că de la frigul ăsta, sau mai știu eu. Dar pentru pensionari e prea scump. Cireșele m-am uitat 250, 150, 120, cam bate la buzunar, cum ar spune”.

 Analistul economic Marin Gospodarenco susține că, odată cu scumpirea produselor, au crescut și prețurile la serviciile de transport, ceea ce afectează bugetul cetățenilor. În ciuda acestui fapt, analistul oferă o prognoză optimistă pentru lunile următoare.

”Pentru trimestrul al doilea din 2025 adică lunile mai, iunie, se estimează temperarea ritmului de creștere a prețurilor în special pe fondul unei oferte mai bune de produse agricole locale, care ar putea stabiliza sau chiar a reduce ușor prețurile la legume și fructe. Totodată ieftinirea combustibililor ar putea contribui la o scădere a presiunii inflaționiste asupra transportului și distribuției”, Marin Gospodarenco, expert economic.

Rata anuală a inflaţiei din aprilie 2024 și până în aprilie 2025 a constituit 7,8%, iar produsele alimentare s-au scumpit timp de un an cu 9,4%.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA