Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit într-un accident de elicopter

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian au murit într-un accident de elicopter produs duminică în zona muntoasă din apropierea graniţei cu Azerbaidjanul. Decesul lui Raisi – văzut drept potenţial succesor al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei – a fost confirmat luni dimineață de oficialii iranieni. În accident au murit toate cele nouă persoane aflate la bordul elicopterului.

Agenția de stat Mehr și vicepreședintele iranian Mohsen Mansouri au confirmat decesul tuturor pasagerilor aflați la bordul elicopterului, după o noapte de căutări.

Aparatul de zbor făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere ce transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării. Două dintre elicoptere au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz, scrie hotnews.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khameneni, a postat un mesaj pe X în care deplânge moartea președintelui Ebrahim Raisi.

Ayatollahul a postat o fotografie în care apare alături de Raisi și un mesaj scurt cu referire la Imam Reza, al optulea imam al șiiților și o figură venerată în Iran.

Mohammad Mokhber, 68 de ani, prim-vicepreşedintele Iranului, ar urma să devină, potrivit Constituţiei iraniene, preşedinte interimar, după moartea lui Ebrahim Raisi.

În calitate de preşedinte interimar, Mohammad Mokhber face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, împreună cu preşedintele parlamentului şi şeful sistemului judiciar, care va organiza noi alegeri prezidenţiale în termen de 50 de zile de la moartea preşedintelui.

Născut la 1 septembrie 1955, Mokhber, la fel ca Raisi, este considerat un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat. Mokhber a devenit prim-vicepreşedinte în 2021, când Raisi a fost ales preşedinte. Mokhber a făcut parte dintr-o echipă de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în octombrie şi a fost de acord să furnizeze rachete sol-sol şi mai multe drone armatei ruse, au declarat surse pentru Reuters la acea vreme, potrivit News.ro.

Din echipă mai făceau parte doi oficiali de rang înalt din cadrul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului şi un oficial din cadrul Consiliului Suprem de Securitate Naţională. Mokhber fusese anterior şeful Setad, un fond de investiţii legat de liderul suprem. În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe o listă de persoane şi entităţi pe care le sancţiona pentru presupusa implicare în „activităţi nucleare sau legate de rachete balistice”. Doi ani mai târziu, aceasta l-a scos de pe listă. În 2013, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat Setad şi 37 de companii pe care le supraveghea pe o listă de entităţi sancţionate.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media