Președintele CSM: Situațiile care pun la îndoială integritatea magistratei Sanduța lovesc în sistemul judecătoresc

Statutul judecătorului este diferit de statutul oricărui alt funcționar și situațiile care-i pun la îndoială integritatea lovesc nu doar în imaginea judecătorului, dar și în cea a sistemului judecătoresc. Este comentariul șefului interimar al Consiliului Superior al Magistraturii cu referire la informațiile ce o vizează pe magistrata Victoria Sanduța, potrivit cărora fratele și tatăl ei au fost condamnați penal, trăiesc în lux și au legături cu lideri ai grupărilor criminale implicate în contrabandă cu țigări.

 

Întrebat dacă un judecător poate fi considerat integru și cu o reputație ireproșabilă, în timp ce rudele sale au fost condamnate penal sau se află în relații de rudenie cu exponenți ai lumii criminale, șeful interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a recunoscut că situația este una complicată în contextul în care persoana vizată este judecătoare.

„Situația poate fi privită din două aspecte. Unu, dacă trebuie să răspundă o persoană pentru acțiunile fraților sau părinților săi. Și doi, totuși nu vorbim de o simplă persoană, ci despre un judecător, iar statutul judecătorului este diferit în raport cu statutul oricărui alt funcționar. Și atunci când apar asemenea situații, asta lovește nu doar în imaginea judecătorului, dar și a sistemului judecătoresc. E complicată aprecierea, de aceea noi vom asculta argumentele tuturor părților”, a declarat președintele CSM.

Potrivit lui Sergiu Caraman, în timpul apropiat, membrii CSM vor decide dacă vor propune repetat președintelui Republicii Moldova numirea Victorie Sanduța la funcția de judecător, accentuând că pentru o astfel de decizie trebuie să-și dea votul 2/3 dintre membrii CSM. Asta în condițiile în care, în 2022, șeful statutului Maia Sandu a refuzat să-i prelungească mandatul de judecătoare, după primii cinci ani de activitate, iar de atunci ea nu are dreptul să examineze dosare.

„Dacă o propunem repetat, președintele țării nu are dreptul să o refuze a doua oară, doar că această propunere trebuie să vină cu votul a două treimi din membrii CSM. Adică, trebuie să fie un cvorum foarte înalt. În timpul nu tare îndepărtat, acest subiect va fi inclus în agenda Consiliului și o să fie clar atunci”, a mai spus Caraman.

Între timp, au ieșit la iveală noi informații controversate ce o vizează pe Victoria Sanduța. Mai exact, mama sa, Larisa Bivol, este proprietară unei case de nunți în comuna Băcioi din municipiul Chișinău, local în care potrivit presei, în preajma parlamentarelor din 2019, au fost găzduiți evenimente organizate de Partidul Democrat din Moldova, la care a participat și liderul de atunci al democraților Vladimir Plahotniuc, dar și fostul deputat PDM Constantin Țuțu. Potrivit jurnal.md, atât mama Victoriei Sănduța, cât și tatăl acesteia, Ion Bivol, care a deținut funcția de primar al comunei Băcioi din partea PCRM, precum și fratele judecătoarei, Victor Bivol, ar fi procurat în ultimii ani mai multe mașini luxoase, chiar dacă veniturile oficiale declarate de către aceștia nu pot justifica asemenea cheltuieli,

În articolul publicat de jurnal.md se menționează că în septembrie 2020, mama judecătoarei și-a cumpărat un Ford Mustang, fabricat în 2019, care astăzi, cu proveniența din același an, poate fi găsit cu 35 000 de euro pe site-urile de vânzări auto. Peste două luni, ea s-a ales și cu un BMW M4, produs în 2015, care, cu vechimea din același an, astăzi poate fi achiziționat cu 44 000 de euro. Au trecut doar patru zile și soțul ei și-a luat un Mercedes E200, din 2015, care astăzi costă 20 000 de euro. Peste alte numai trei zile, Larisa Bivol și-a cumpărat și un Mercedes S500 Maybach, tot din 2015, care azi costă circa 35 de mii de euro.

Membrii familiei judecătoarei Victoria Sanduța au continuat în și 2021 să cumpere mașini de lux, inclusiv prin intermediul companiilor pe care le dețin. Este vorba despre BMW X6, din 2011, care astăzi poate fi găsit la prețul de 16 000 de euro, un BMV X5, din 2018, care ar costa 40 000 de euro și un BMW X6 nou, care poate fi procurat în prezent cu peste o sută de mii de euro.

Potrivit jurnal.md, în 2022, Ion Bivol și-a cumpărat două microbuze cu vreo 30 000 de euro, iar Larisa Bivol – o Tesla Model S, fabricată în 2016, care astăzi poate fi cumpărată cu 25 000 de euro.

În 2023, fostul primar de Băcioi și-a luat un Porsche Cayman, din 2018, care astăzi costa circa 65 000 de euro. Iar în ianuarie 2024, el și-a îmbogățit colecția de mașini cu o Skoda Superb fabricată în 2023, care astăzi costă 40 000 de euro și cu un BMW 760i XDRIVE, fabricat în 2023, care valorează în jur de 117 000 de euro. Pestre trei luni, ex-primarul de Băcioi a mai cumpărat și un Mercedes AMG GT 43, din 2020, care costă în jur de 70 000 de euro.

Potrivit jurnal.md, multe dintre achizițiile de autoturisme de sute de mii de euro au fost făcute prin intermediul firmelor deținute de tatăl sau fratele magistratei, Victor Bivol. Iar unul dintre automobilele Mercedes cumpărate de Ion Bivol este folosit de către soțul fiicei sale Victoria Sanduța. De cealaltă parte, judecătoarea susține că părinții săi și fratele său au venituri legale și se arată indignată că îi este atacată familia sa.

Potrivit jurnal.md, membrii familiei Bivol, ar avea legături directe sau indirecte cu hoțul în lege Ion Gușam, alias „Patron”, interlopul Ion Druță, zis și „Vanea Pisateli”, dar și cu frații Tătăroi din localitatea Băcioi, cunoscuți în lumea interlopă de la noi, dar și din România, inclusiv pentru relația cu fostul deputat PDM Constantin Țuțu, care a fost implicat în dosarul penal din România, în care este implicat și fratele judecătoarei Victoria Sanduța, Victor Bivol. De notat că unul dintre frații Tătăroi, care este cunoscut organielor de drept ca fiind beneficiarul celor 1,5 milioane de euro depistați într-un tir la granița moldo-română, este căsătorit cu verișoara Victoriei Sanduța. Judecătoarea a declarat pentru Jurnal.md că nici fratele ei și nici tatăl ei nu au legătură cu gruparea „Patron” sau cu o altă grupare criminală. Ea a recunoscut că fratele său a lucrat la o fabrică de țigări din România, a fost arestat și a fost pus sub învinuire penală de către autoritățile române, dar neagă că ar fi fost condamnat. În ceea ce privște legăturile de afinitatea cu Tătăroi, Sanduța recunoaște că acesta este ginerele unchiului său, Simion Bivol, dar spune că nu l-a văzut pe acesta de 20 de ani.

Anterior, o altă investigație publicată de politik.md a scos la iveală că tatăl magistratei Victoria Sanduța a fost condamnat penal pentru neglijență în serviciu și exces de putere. Fiind acuzat că, în perioada cât a fost primar al comunei Băcioi, a eliberat terenuri pentru construcții, cu suprafața de peste 1,8 ha, pentru 30 de persoane, fără autorizația consiliului local. Ion Bivol și-a recunoscut vina, dar ulterior a cerut revizuirea deciziei. Dosarul a ajuns la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani încă acum 7 ani, dar de atunci nu a existat nicio decizie în privința lui.

Într-o reacție pentru ONE TV, Victoria Sanduța, care este și fondatoarea asociației ,,Vocea Justiției” a afirmat că nu poartă răspundere pentru acțiunile tatălui său și că este ținta unei campanii de denigare.

Victoria Sanduța a venit cu o reație pe pagina sa de Facebook. Aceasta cere jurnaliștilor să dezmintă informațiile care o privesc.

 ”Mi-a trebuit ceva timp să diger tot ce mi se întâmplă şi probabil voi mai avea nevoie de un pic de timp să-mi adun cioburile sparte împrăștiate peste tot. Este dezamăgitor să constat că ați ales să vă angajați în astfel de practici jurnalistice, care nu doar că încalcă deontologia profesională, dar și subminează încrederea publicului cult în mass-media. Deși înțeleg că există diverse presiuni în lumea jurnalismului, a accepta să scrii un articol doar pentru a denigra o persoană este o practică reprobabilă. Vă rog respectuos să reconsiderați poziția exprimată în articol, titlul tendențios, opiniile care insinuează lucruri care nu corespund adevărului și să luați în considerare publicarea unei dezmințiri care să excludă informațiile care nu au nicio legătură cu activitatea publică pe care o desfășor şi care nu prezintă interes public, decât la rubrica Cancan/Diverse, şi aceea cu acordul persoanelor private vizate”.
Sanduța afirmă că va folosi pârghiile legale pentru a-și proteja reputația.
”În caz contrar, voi lua în considerare toate opțiunile legale disponibile pentru a proteja reputația mea și a familiei mele și pentru a contribui, prin propriul exemplu, la educarea societății în care am ales să trăiesc, să iubesc și să lucrez, în spiritul bunei-credințe, respectului față de lege şi față de drepturile fundamentale ale omului”, a mai scris aceasta.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media