Trimis pe banca acuzaților

Președinta unei fundații, condamnată la 8 ani de închisoare. În 2013 a fost decorată cu „Meritul Civic”

Președinta Fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii” a fost condamnată la 8 ani de închisoare pentru escrocherie. Ea ar fi dobândit prin înșelăciune mii de euro. Este vorba despre Dina Roșca, care în anul 2013 a fost decorată de președintele de atunci Nicolae Timofti cu medalia Meritul Civic. Avocatul Dinei Roșca afirmă că clienta sa respinge acuzațiile și va ataca decizia la Curtea de Apel.

Potrivit Procuraturii, cauzele penale au fost pornite în anul 2017, de către Centrul Național Anticorupție, în urma unui denunț. Potrivit materialelor, inculpata, în anul 2014, ar fi dobândit de la denunțătoare prin înșelăciune și abuz de încredere 500 euro, sub pretextul unui împrumut pentru perfectarea unor documente la Primăria mun. Chișinău, în vederea înstrăinării  unui teren ce-i aparține. Însă aceasta nu ar fi avut intenția să-l restituie.

În aceeași perioadă, sub același pretext,  ar fi dobândit ilicit de la denunțătoare 38 000 euro.

Iar în 2015, sub pretextul influenței asupra magistraților din cadrul Curții Supreme de Justiție, ar fi extorcat și ar fi primit de la denunțătoare mijloace bănești în mărime de 3 000 euro, în vederea influențării magistraților să adopte o decizie favorabilă în cadrul unui litigiu civil, parte a căruia era fiul denunțătoarei.

Potrivit sentinței publicate pe pagina web a instanțelor de judecată, Dina Roșca a respins toate acuzațiile de mai sus.

În rezultatul judecării cauzei mai bine de 2 ani, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie, stabilindu-i o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 8 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru femei, cu privarea de dreptul de ca ocupa funcții de administrare a bunurilor altor persoane pe un termen de 5 ani.

Totodată, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie și trafic de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen a câte 1 an pentru fiecare infracțiune, însă cu liberare de răspundere penală pe motivul intervenirii termenului de prescripție de atragere la răspundere penală.

Igor Tuhari, avocatul Dinei Roșca a declarat pentru info1.md că va ataca decizia instanței. Potrivit lui, clienta lui a returnat toți banii. Mai mult, el afirmă că nu e vorba de nicio escrocherie, dar de un împrumut, care nu cade sub incidența penală. 

Până la definitivarea sentinței, inculpatei i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media