Sursa: epl.delfi.ee

Presa estonă: Ion Ceban a mers la Moscova cu o zi înainte de invazia rusească în Ucraina. „A fost tăcut ca un ciorap”

Ziarul eston „Eesti Päevaleht” îl acuză pe primarul general suspendat al Chișinăului de faptul că ar fi zburat, în secret, la Moscova, cu o zi înainte de invazia brutală a armatei ruse în Ucraina. În colaborare cu jurnaliștii de investigație de la „Dossier Center”, publicația estonă ar fi obținut probe care ar demonstra că Ion Ceban a plecat împreună cu soția sa în Federația Rusă, iar în a doua zi de război a zburat singur de la Moscova la Sankt Petersburg, de unde a luat avion spre Germania. Jurnaliștii estonieni consideră că edilul ar fi avut acolo o agendă ascunsă.

„Cum am reacționa aici (în Estonia-n.r) dacă s-ar dovedi brusc că unul dintre cei mai influenți politicieni estoni se afla în secret la Moscova în ziua în care Rusia a invadat Ucraina? Exact așa s-a comportat Ion Ceban, primarul Chișinăului, capitala Moldovei, și marele favorit la viitoarele alegeri locale”, scrie ziarul estonian „Eesti Päevaleht”.

Aceeași sursă precizează că, în ziua atacului armat asupra Ucrainei, primarul Ion Ceban a îndemnat cetățenii moldoveni la calm și a dat asigurări că administrația Capitalei poate face față crizei. Ceban a publicat mai multe postări similare în acea zi și zilele următoare, în care s-a referit la organizarea ajutorului pentru refugiați, la locurile de cazare disponibile și la punctele de colectare a donațiilor.

„Administrația orașului Chișinău este pregătită să rezolve situația de criză. La ședințele desfășurate astăzi am discutat etapele activității”, a scris Ion Ceban pe 24 februarie 2022, la ora 18:00, pe pagina sa de Facebook.

Postarea sa a fost despre refugiații de război care au venit în Moldova cu miile din cauza începerii războiului. Totuși, el nu a menționat că nu a fost deloc în Moldova în timpul acestor discuții. În colaborare cu publicația de investigație Dossier Center, Eesti Päevaleht a aflat că unul dintre cei mai vestiți politicieni ai Moldovei a zburat la Moscova împreună cu soția sa, cu o zi înainte de începerea războiului.

„A fost tăcut ca un ciorap. Nu există nicio înregistrare cunoscută în calendarul de lucru al primarului pentru această călătorie. Nici nu a spus public nimic pe această temă. Nu se știe cu cine s-a întâlnit Ceban sau a trebuit să se întâlnească la Moscova și ce subiecte să discute. În schimb, Ceban a decis să păstreze secretul, ceea ce înseamnă că ar fi  avut o agendă ascunsă cu rușii.”, a scris publicația estonă.

În articol este citat și președintele comunității Watchdog din Moldova, Valeriu Pașa, care susține că deține informații privind călătoriile lui Ion Ceban din acea perioadă.

„Conform informațiilor pe care le-am adunat, el și soția lui aveau bilete de avion de la Moscova la Bangkok pentru 26 februarie. Pe 25, însă, Ceban a zburat singur de la Moscova la Sankt Petersburg, de acolo la Berlin și, probabil, s-a întors în Moldova prin România în noaptea de 26 februarie. Aceasta este o informație crucială pentru că ar fi putut spune că se afla într-o călătorie de afaceri la Moscova la acea vreme, dar, din păcate, Rusia a început să invadeze [Ucraina] și el o condamnă. Dar, în schimb, Ceban a decis să păstreze secretul, ceea ce înseamnă că trebuie să fi avut un fel de agendă ascunsă cu rușii”, a spus Pașa.

Referitor la situația din acea perioadă s-a expus și Indrek Kannik, directorul Centrului Internațional de Studii pentru Apărare. Situația de atunci era extrem de dificilă pentru Moldova din punct de vedere al securității.

„Planul rușilor era să cucerească rapid Odesa. De acolo, frontiera oficială de stat a Moldovei ar fi foarte aproape. Situația era critică pentru Moldova, deoarece dacă Rusia ar fi început rapid să se simtă confortabil în Ucraina, răsturnarea puterii Moldovei ar fi fost următorul pas”, informează Indrek Kannik.

Publicația estoniană „Eesti Päevaleht” a încercat să discute cu Ion Ceban la acest subiect, însă acesta nu a oferit comentarii și răspunsuri la înrebările pe care jurnaliștii le-au expediat prin purătorul său de cuvânt.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media