Minorii, victime sau martori în cazul unor infracțiuni, vor fi audiați în spații prietenoase, care să le asigure protecția, asistența și susținerea corespunzătoare vârstei. În acest scop, Guvernul a aprobat „Standardele privind spațiile de audiere în condiții speciale a minorilor victime și/sau martori ai infracțiunilor”.
Proiectul a fost întocmit de Ministerul Justiției și are avizele mai multor instituții cheie din domeniu, printre care: Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești.
În document se menționează că spațiul de audiere va fi alcătuit din camera de audiere, camera de vizualizare și camera de așteptare. Pentru aceste trei zone se precizează clar dimensiunile, decorul și accesoriile.
Camera de așteptare va fi locul unde minorului i se vor aduce la cunoștință detalii despre procesul de audiere, va fi pregătit de intervievator pentru discuția care urmează sau va comunica cu persoanele de încredere.
„Legătura pe care intervievatorul reușește să o stabilească cu minorul este un factor esențial pentru acumularea celor mai bune dovezi pentru procesul judiciar. Pentru a crea circumstanțele potrivite, camera va fi utilată cu jocuri de masă, planșete colorate, jucării destinate relaxării și mobilier potrivit pentru copii și adolescenți”, precizează Ministerul Justiției.
Camera pentru audiere, pe lângă elementele corespunzătoare de mobilier și jocuri, va asigura izolarea fonică de alte încăperi exterioare.
Judecătorul de instrucție, procurorul și apărătorul învinuitului se vor afla în camera de vizualizare, cu posibilitatea de a participa la audiere prin intermediul sistemului de comunicare între încăperi – oglinzi unidirecționale sau transmisiuni live.
Pentru a garanta necesitățile sistemului judiciar, spațiul va fi echipat cu cameră video de înregistrare, microfoane pentru înregistrarea sunetului, căști audio și microfoane.
Camera de vizualizare va fi utilată cu echipament de recepție și înregistrare audio și video sau cu oglindă unidirecțională, asigurând legătura cu camera de audiere.
Potrivit specialiștilor, necesitatea acestei hotărâri vine în contextul în care Codul de procedură penală nu explică, în momentul de față, conceptul de spațiu special amenajat pentru audierea copiilor.
„Audierea minorilor este un proces complex și delicat, care nu trebuie să aducă o traumatizare repetată. Fie că sunt martorii sau victimele unor crime grave, copiii sunt vulnerabili și au nevoie de protecție deosebită, asistență și susținere ajustată vârstei lor. Mai mult, contextul audierii este unul dintre factorii care influențează memoria lor și calitatea detaliilor pe care le pot oferi”, se menționează în comunicatul Ministerului Justiției.