Postul vamal Sculeni a fost inaugurat azi după modernizare. La eveniment a participat ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, și alți oficiali din Republica Moldova și din România.
Lucrările de reparație au durat aproximativ un an și jumătate. Costul proiectului a fost de 1o milioane de euro, finanțat de UE și co-finanțat de guvernele de la Chișinău și București
”Lucrările au fost efectuate într-un termen record. Din start, ne-a părut o misiune imposibilă. Este un proiect mai complex ce vizează 6 posturi vamale. Este practic o construcție nouă a postului vamal, întrucât din postul vamal vechi a a rămas doar o clădire și acoperișul. În rest, totul a fost reconstruit practic din nou, inclusiv extinsă suprafața, de la 2,3 ha la 4,9 ha suprafața postului”, a spus directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.
Conform Serviciului Vamal, proiectul a inclus modernizarea clădirii administrative, construcția de pavilioane și platforme de scanare noi, extinderea numărului de piste pentru controlul vamal, precum și reabilitarea infrastructurii de apă și canalizare.
”Proiectul a costat aproximativ 6 milioane de euro pentru 3 puncte de trecere, pot să vă zic că am rămas foarte impresionat de cele văzute aici și de cele nevăzute. M-a impresionat că postul este modernizat, am văzut echipamente, am văzut mai multe piste, toate cele ce vor contribui la facilitarea traficului de pasageri”, a declarat ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks
Autoritățile prevăd că, prin redeschiderea secțiunii de intrare, capacitatea de procesare a postului de control cu cel mai intens trafic ar urma să crească cu 75%. Anterior erau doar 3 piste pe direcția de intrare, iar în urma modernizării au fost amenajate 7 piste.
Proiectul „Reabilitarea și modernizarea punctelor de trecere a frontierei între România și Moldova, mai precis punctele vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești”, a inclus lucrări de îmbunătățire și actualizare. Acest proiect, cu o valoare de 10 milioane de euro, a beneficiat de finanțare din partea Uniunii Europene și a fost co-finanțat de guvernele Republicii Moldova și României.