Porumbul și floarea-soarelui, afectate de căldură și umeditatea scăzută. Îndemnul autorităților către agricultori

Seceta extremă, căldura excesivă și umeditatea scăzută au prejudiciat mai multe culturi de pe terenurile agricole din raioanele de sud ale țării, în special Cantemir, Taraclia și Cahul. Porumbul a fost afectat în proporţie de 70 – 100%, floarea soarelui – în proporţie de 60% – 80%, a anunțat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea.

Constatările au fost făcute în urma vizitei de lucru întreprinse de o echipă de specialiști, de comun cu ministrul Agriculturii și șeful Guvernului, Dorin Recean, în unele raioane, dar și în rezultatul întâlnirilor cu președinții de raion și șefii de Direcții Agricole.

Situația raportată de conducătorii de raioane a coincis cu cea evaluată de cercetătorii științifici care s-au deplasat în  teritorii. În context, agricultrorii sunt îndemnați să se grăbească să întocmească actele de constatare a pagubelor.

Cazuri de secetă, în proporții diferite, și afectarea culturilor de grupa a doua se atestă pe tot teritoriul Republicii Moldova. Toate Direcțiile raionale și toate Comisiile pentru Situații Excepționale la nivel de raioane trebuie să continue procesul de actare. Pe această cale îndemn agricultorii să se adreseze, în mod obligatoriu, pentru a-și face actele de constatare a situației de calamitate naturală. În acest caz, vorbim despre secetă, pentru produsele de grupa a doua”, a spus ministrul.

Precum a menționat oficialul, directorul Camerei de Comerț de asemenea a lansat un apel către agricultori de a se adresa la Camerele de Comerț din regiuni pentru a primi acte de constatare a impedimentului justificativ de neexecutare a obligațiunilor.

„Este important ca aceste acte să fie întocmite de pe acum, ca ulterior să fie posibil de discutat cu băncile, dar cu alți creditori pentru reeșalonare și multe alte acțiuni din punct de vedere economic care ar putea fi lucrate și prevăzute”, a subliniat Bolea.

Oficialul a mai spus că  MAIA și Guvernul Republicii Moldova vor recepționa o raportare centralizată în ceea ce privește starea culturilor din toate raioanele, având în vedere că anul curent este unul extrem de complicat din punct de vedere meteorologic.

„Așteptăm din toate raioanele procesul final de alcătuire  a acestor acte. Ulterior, la nivel de Guvern, vor fi identificate resurse financiare pentru a veni în ajutor agricultorilor. În context, se analizează experiența celorlate state, precum România, și se analizează totodată ce măsuri conexe pot fi luate în perioada de până la prezentarea actelor”, a precizat ministrul.

Vladimir Bolea de asemenea a informat că în luna august va avea loc un ciclu de consultări cu agricultorii din Cantemir, Leova, Cahul, Taraclia, Cimișlia, Basarabeasca, Căușeni.

„De la 1 septembtrie începe noul an agricol, când sunt pregătite culturile de toamnă, lucrările de sezon. Cercetătorii vor veni cu recomandări referitoare la tipurile, soiurile de culturi  pentru a lua decizii eficiente privind modalitățile de a face față la noile schimbări climaterice”, a comunicat ministrul Agriculturii.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA