Populația Moldovei scade de la an la an. Anul trecut a atins cel mai mic nivel din ultimii 65 de ani. Numărul femeilor este în creștere, iar procesul de urbanizare a țării continuă. Asta arată rezultatele recensământului populației din 2024 prezentate de Biroul Național de Statistică. Datele nu includ însă cifre din stânga Nistrului.
Primul recensământ al populației din Republica Moldova după al doilea război mondial a fost efectuat în 1959. Atunci, în țară locuiau peste 2,5 milioane de oameni. Timp de 30 de ani, până în 1989, numărul populației a fost în creștere. Astfel, a ajuns 3,6 milioane de locuitori. De atunci cifra a început să scadă. Acest fapt e confirmat de rezultatele recensămintelor din 2004 și 2014.
Cifrele înregistrate la recensământul de anul trecut arată că în 2024, în Republica Moldova locuiau 2 milioane 400 de mii de oameni. Asta înseamnă mai puțini decât acum 65 de ani. Potrivit șefului Direcției Recensăminte al Biroului Național de Statistică, Dorin Lozovanu, Republica Moldova se află acum în primele 10 țări din lume în ceea ce privește emigrarea populației.
”Sunt mai mulți factori. E vorba de îmbătrânirea populației. Este și migrația. Vedem că în continure migrează persoanele apte de muncă. Îmbătrânirea populației afectează și aspectele de natalitate. Scăderea natalității la fel are un trend negativ din anii 90 până în prezent”, a declarat Dorin Lozovanu, șef Direcția recensământ a BNS.
Comparativ cu datele recensământului din 2014, în zece ani populația Republicii Moldova a scăzut cu 13,6%. Mai exact, de la aproximativ 2 milioane 800 mii la 2 milioane 400 mii de oameni. În același timp, numărul femeilor din țară a crescut. Dacă acum un deceniu femeile din țară reprezentau 52%, în 2024 cifra a crescut la 52,8%. Potrivit BNS, distribuția populației pe sexe în Republica Moldova nu diferă de norma mondială și este cauzată de aceiași factori ca și în alte țări.
”Dacă comparăm și vârsta medie, la femei, în majoritatea cazurilor, este mai longevivă populația feminină fața de masculină. Asta deși, se nasc mai mulți de sex masculin. Bărbații sunt cei care de obicei completează migrația pentru lucru. De obicei bărbații sunt mai dispuși spre migrație și asta afectează și Republica Moldova”, a mai spus acesta.
Datele recensământului din 2024 mai arată că, 46,4% din populația Moldovei trăiește în orașe. Asta reprezintă cu 7,9% puncte procentuale mai mult decât în 2014. Cele mai populate municipii și raioane sunt Bălți, Chișinău și Taraclia. Cel mai mic procent de locuitori se înregistrează în orașele Cantemir, Criuleni și Telenești.
În ceea ce privește distribuția populației pe regiuni de dezvoltare, cel mai mare număr de oameni locuiește în municipiul Chișinău – aproape 30. Urmează regiunea centru cu 27,8%, sudul cu 25,3% și nordul cu – 12,7%. Cea mai mică populație se înregistrează în regiunea găgăuză – 4,3%.
Dacă ne raportăm la numărul de locuitori, în Chișinău locuiește cea mai mare parte a populației, peste 700 de mii de oameni. Pe locul doi se află UTA Găgăuzia cu 103,7 mii de oameni, iar pe locul trei Bălți cu 94,5 mii de locuitori. Cel mai mic număr de oameni este în raioanele Basarabeasca – aproape 15 mii. La Dubăsari locuiesc – aproape 22 de mii de oameni și Șoldănești peste 25 de mii de oameni.
Singura municipalitate în care populația a crescut în ultimii zece ani este Chișinău – cu 16,8%. Densitatea populației din oraș este în creștere, la fel și urbanizarea municipalității. Locuitorii susțin că orașul oferă oamenilor numeroase avantaje. Acest fapt îi determină pe mulți să se stabilească aici. Totuși, capitala vine la pachet și cu o doză de disconfort, din cauza aglomerației, spun ei.
”Prin regiuni nu sunt atâtea locuri de munca vacante poate, plus la aceasta dezvoltarea continuă, poate să găsești o instituție unde să faci masterat”.
”Sunt de aceeași părere cu prietenii mei care s-au întors la fel ca mine, după 30 de ani și chiar mai mult. Și cu toții vedem că e mai bine să trăiești aici decât acolo și asta deja nu e rău, băieți”.
”Prețurile sunt mai mari ca în Franța, ca în Germania, ca în Europa, asta merge spre ceea că s-au găsit băieți șmecheri care știu cum să smulgă bani din robi care muncesc vai de capul lor”.
Recensământul populației a fost efectuat în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024. La sondaj au participat persoane din 1.525 de localități ale Republica Moldova. În celelalte 157 de localități aflate sub controlul autorităților din stânga Nistrului efectuarea recensământului a fost imposibilă. Regimul de ta Tiraspol a refuzat acest lucru.