Sursa: facebook.com/NicuPopescuMd

Popescu: Republica Moldova este aliniată la patru din șase pachete de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei

Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova este aliniată la patru din șase pachete elaborate și aplicate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a făcut aceste precizări în cadrul Comisia Europeană a indicat în raportul său anual privind extinderea Uniunii Europene că sunt necesare mai multe eforturi pentru a se alinia la măsurile restrictive ale UE.

„Republica Moldova se aliniază la majoritatea absolută a declarațiilor de politică externă și a regimurilor de sancțiuni elaborate și aplicate de Uniunea Europeană. Mai multe din aceste regimuri de sancțiuni care se aplică deja în Moldova vizează și Federația Rusă și alte state. Mai rămân anumite pachete de sancțiuni care sunt trecute prin prisma unei analize de impact economic asupra Republicii Moldova. Scopul nostru este menținerea stabilității și securității țării noastre și absolut toate măsurile de aliniere a Republicii Moldova la noi pachete de sancțiuni trec prin prisma unei analize de impact.

Republica Moldova este aliniată  pachetele de sancțiuni care într-un fel sau altul vizează cetățeni sau persoane juridice din Federația Rusă. La această etapă R. Moldova este aliniată la patru din aceste șase pachete”, a menționat Popescu.

Comisia Europeană a indicat în raportul în care a recomandat țărilor Uniunii Europene inițierea negocierilor de aderarea cu Republica Moldova că țara noastră nu s-a aliniat la măsurile restrictive ale UE împotriva Rusiei și Belarusului și declarațiilor conexe ale Înaltului Reprezentant al UE. În același timp, Comisia Europeană notează că autoritățile s-au angajat să nu permită ca sancțiunile UE să fie ocolite.

În 2023, Moldova și-a început alinierea treptată la unele dintre măsurile restrictive ale UE care vizează activitățile Rusiei și cetățenilor ruși în străinătate, cum ar fi două decizii ale Consiliului UE care vizează grupul Wagner în cadrul regimului UE de sancțiuni globale pentru drepturile omului, precum și măsurile restrictive ca răspuns la ocuparea sau anexarea de către Federația Rusă a anumitor zone ale Ucrainei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media