Poezia – o îndeletnicire demodată în Moldova. Tot mai puțini oameni din țara noastră preferă să citească și să recite poezii. De ziua Internațională a Poeziei, ONE TV a încercat să afle de la oamenii de rând, dar și de la politicieni dacă își mai alintă sufletul cu versuri. Surpriză, însă, nici unii, nici ceilalți nu prea știu poezii. Cei care le mai rămân Cei devotați poeților sunt copiii, spun librarii din Chișinău.
”Știți ce zi este astăzi? -Da. Astăzi este ziua poeziei. -Ce poet vă este cel mai drag? -Cred cum îl iubesc toți basarabenii poetul meu cel mai drag este Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei noastre. -Știți o poezie? -Da. Am să vă recit un fragment din luceafărul. A fost odată ca ’n poveşti,/A fost ca niciodată,/Din rude mari împărăteşti,/O prea frumoasă fată”.
”-Astăzi este ziua poeziei, cunoști o poezie? -Nu nu, nu conosc, aaa da, cunosc Luceafărul. -Poți să ne spui? -A fost odată… stați să îmi aduc aminte. Am să vă recit un fragment din Luceafărul. A fost odată ca ’n poveşti,/A fost ca niciodată,/Din rude mari împărăteşti,/O prea frumoasă fată.”
” Eu v-am iubit. Iubirea încă, poate. În al meu suflet nu s-a stins pe veci. Dar n-aș vrea să vă tulbure vreodată. Nu vreau nicicum să vă-ntristez. E v-am iubit în taină, fără speranță. Docil, cuprins de gelozie. Eu V-am iubit atât de sincer și de tandru. Iubirea altuia, Dă Doamne, așa să fie!”
”Dumneavostră ce poezii preferați să citiți? Poeziile care le scriu eu. De când scrieți poezii? De mică. Am și o carte de poezii. Te voi chema când va cădea ninsoarea/ Și voi suna din clopoțel/Tu vei pleca odată cu înserarea / Când va apare primul ghiocel/ Ne vom iubi ca tinerii din taină/ și nici iarnă urme nu voi lăsa/ doar din mănuși din cizme, din haină/din când în când eu praful voi scutura. Ce redau poeziile dvs? Iubire, simțire, suflet și o energie pozitivă dar și o profunzime a realității.”
”Nu fac parte dintre cei care preferă poezia. O tratez cu mai puțin respect, întrucât sunt de părere că proza e mult mai interesantă. Nu înțeleg poezia. Nu pot face diferența între poeții valoroși de cei mai puțin valoroși. Nu le înțeleg măreția. Deci nu știi o poezie? Nu, nu stiu.”
”Nu citesc poezii, citesc cărți cu ficțiuni.”
Și oficialii sunt restanțieri la capitolul poezie.
”Poezii citesc rar, recunosc, citesc mai multă proză, în ultima perioadă mai multă literatură profesională, dar încurajăm pe toată lumea să citească în special autori autohtoni”, a spus Dan Perciun.
”Pe lângă plopii fără soț/Adesea am trecut;/Mă cunoșteau vecinii toți /Tu nu m-ai cunoscut. Dar din scriitorii străini? Da, era la lecția de engleză, da, dar nu prea știu, mai mult enciclopedii, cărți, poezii nu prea citesc.”, a spus Marian Radu.
”Nu le citesc, dar îmi mai aduc aminte de Tudor Arghezi. Aveți o poezie de suflet? Da, dar nu…Scriitorii care vă plac cel mai mult? Pe durata vieții mele am citit mai multe, Liviu Rebreanu, Bulgacov, ma-ți surprins”, a recitat Oazu Nantoi.
”Scriitorul preferat este Nichita Stănescu, mai rar apuc să citesc poezie, citesc mai mult rapoarte, note informative, dar încurajez pe toți să identifice câte un poet preferat este importantă poezia pentru pacea și liniștea sufletului. Ați putea să ne spuneți câteva rânduri dintr-o poezie? Nu, nu pot să vă spun”, a spus ministrul Alexei Buzu.
”Panter de Ril un autor foarte apreciat tradus și în română inclusiv, din anumite motive ar fi poezia mea preferată”, vicepremierul Oleg Serebrian.
Librarii și bibliotecarii spun că în ultimul timp poeziile sunt preferate în special de copii.
”Cele mai dragi poezii îmi sunt acelea care îmi lasă o amprentă asupra sufletului, în dependență de zi de oră și de emoțiile care mi le redau. În aceeaşi limbă/Toata lumea plânge,/În aceeaşi limbă/Râde un pământ,Ci doar în limba ta/Durerea poţi s-o mângâi,/Iar bucuria/S-o preschimbi în cânt”.
”Dacă văzul meu vreodată/În vre-o luptă s-a fi stâns/Iași găsi și lor Moldova/ Pe acest pământ întins. Cine a scria această poezie? Grigore Vieru”.
Ziua Internațională a Poeziei a fost declarată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie.