Piețele asiatice recuperează puternic după „Lunea Neagră 2024”, după o prăbușire majoră

Bursa din Tokyo recuperează teren după dezastrul produs luni pe fondul îngrijorării că Fed este prea lentă pentru a răspunde semnalelor de slăbiciune ale economiei SUA. Acțiunile japoneze au crescut în debutul tranzacțiilor de marți, recuperând după reculul istoric de 12% din ziua precedentă, transmite Hotnews.

Banca Centrală a Australiei a decis marți să mențină dobânda cheie neschimbată la 4,35%. Este o lecție despre cât de multe bănci centrale sunt cu ochii pe neliniștea din piața globală, dar rămân suficient de preocupate de inflație pentru a le împiedica să se miște doar într-o singură direcție.

Yuanul chinez s-a consolidat față de dolar în ultimele zile, ajutat de mișcările de tip carry trade.

Yuanul este adesea folosit ca alternativă la yenul japonez pentru investitorii care doresc să se împrumute la dobânzi scăzute și să plaseze banii în valute cu randament mai ridicat, cum ar fi dolarul.

Randamentul Trezoreriei pe doi ani a crescut modest la New York, redresându-se după o scădere peste noapte și sugerând că traderii au renunțat la unele dintre pariurile pe reducerile ratelor dobânzilor din Rezerva Federală în acest an.

Randamentul pe doi ani a crescut ultima dată cu 0,02 puncte procentuale, până la 3,88%. Peste noapte, în timpul tranzacțiilor cu Asia, scăzuse la un minim de 16 luni de 3,65%.

enul, un mare motor al mișcărilor pieței în ultimele zile, redă unele câștiguri, tranzacționându-se la 145 pentru dolar, comparativ cu 142 pentru dolar în cel mai puternic punct de luni.

Valul de creșteri de pe piața niponă este condus de acțiunile unor mari companii din domeniul tehnologiei precum Tokyo Electron 8035.T, în creștere cu peste 16%, și Advantest 6857.T, în creștere cu 14,5%.

„Întrerupătoarele de circuit” (Circuit Breakers) au fost declanșate de mai multe ori înainte și în timpul sesiunii de dimineață, provocând suspendarea temporară a tranzacțiilor cu contractele futures Topix și Nikkei. „Întrerupătoarele de circuit” sunt aplicate când o bursă oscilează prea mult într-o direcție pentru ca investitorii să aibă timp să ia decizii cât mai raționale.

Principalii indicatori de pe Bursa de la Tokyo, Nikkei 225 și Topix consemnează la acest moment o creștere de aproximativ zece procente.

Bursa japoneză a crescut puternic încă din primele ore

Pe fondul avertismentelor din partea traderilor că va urma o volatilitate extremă în următoarele ore, indicele Topix a crescut cu 8,3% în prima jumătate de oră de tranzacționare, deoarece investitorii au început să vâneze chilipiruri cu prudență, iar yenul s-a stabilizat la aproximativ 145,70 yeni după două săptămâni de creștere.

Creșterea Topix de marți, împreună cu o creștere de 8,2% a Nikkei 225, a venit în ciuda scăderilor puternice de peste noapte pe piețele americane, inclusiv o scădere de 3% a S&P 500.

„Trebuie să fi fost vânzări forțate, deoarece fundamentele nu s-au schimbat cu 11-12% într-un weekend”, a spus Kiran Ganesh, strateg multi-asset la UBS. El a adăugat că o vânzare bruscă a prezentat o oportunitate de cumpărare, dar că piața va trebui să aștepte să vadă unde se stabilește yenul.

Ce s-a întâmplat pe piețe în Lunea Neagră 2024

  • Bursa japoneză a avut cea mai mare prăbușire zilnică de după Black Monday („Lunea Neagră”) 1987, indicele Nikei căzând cu peste 12%. De consemnat că amplitudinea scăderii a fost la un moment dat în timpul ședinței de tranzacționare chiar mai mare decât cea din 1987, piețele financiare au fost lovite de o altă prăbușire neașteptată ce a șters peste 1.700 de miliarde de dolari din valoarea acțiunilor de pe piețele lumii.
  • Mai multe alte burse asiatice au consemnat și ele corecții mari, doar cea chineză fiind ușor pe plus datorită unor date interne optimiste.
  • Yenul a urcat până la maximul ultimelor luni, investitorii continuând să reacționeze la decizia-surpriză a Băncii Japoniei de a majora dobânzile. Asta a lovit în investitorii „carry trade”, cei care se împrumutau ieftin în yeni și apoi investeau în alte locuri în active cu randamente mai mari.
  • Bursele lumii au fost luni în majoritatea lor în „zona roșie” în condițiile în care s-au amplificat vânzările de acțiuni începute săptămâna trecută provocate de teama de o recesiune în SUA.
  • Piețele europene au închis în scădere puternică, afectate de riscul de recesiune din SUA, iar Bursa de la New York a încheiat ziua de luni în scădere abruptă, la limita panicii, fața temerilor privind recesiunea în Statele Unite și aprecierea yenului. Dow Jones a pierdut 2,60% iar Nasdaq 3,43%

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA