PIB-ul Republicii Moldova a crescut cu doar 0,7 %. Cum explică acest fenomen conducerea BNM

Produsul Intern Brut (PIB), în anul 2023, a înregistrat o evoluție pozitivă, fiind în creștere de 0,7% comparativ cu anul 2022. Totodată, acest indicator este unul semnificativ de mic comparativ cu statele vecine.

În anul 2023, economia României a crescut cu 2,1%, faţă de anul 2022. Iar în Ucraina, aflată în stare de război, PIB-ul a crescut cu aproape 5 %.

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, explică fenomenul prin „cerere internă scăzută”.

Sunt economii diferite, în momente diferite. Ce vedem – un proces profund dezinflaționist, o cerere internă scăzută, o consolidare fiscală semnificativă în Republica Moldova cu siguranță că are acest efect secundar asupra creșterii economice”, a spus Anca Dragu.

Anterior, ministrul  Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a menționat că PIB-ul înregistrat anul trecut e mic față de ritmul de creștere de care are nevoie Republica Moldova.

Avem nevoie de mult mai mult. În pofida provocărilor multiple cu care se confruntă economia noastră, avem o creștere pozitivă. Principalele domenii de creștere sunt agricultură, HoReCa, servicii de asistență socială, sectorul energetic, IT și comunicații”, a spus Alaiba.

Totodată, ministrul a subliniat că principalul lucru de care are nevoie țara noastră sunt „noi motoare de creștere economică – noi sectoare, inexistente la moment”.
Punem accent în continuare pe: atragerea investițiilor în economie; promovarea exporturilor și deschiderea noilor piețe;  creșterea productivității economiei și a valorii adăugate; reformarea mediului de afaceri; promovarea sectorului IMM”, a punctat ministrul Dezvoltării Economice.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media