Milioane de barili de combustibil fabricat din petrol rusesc sunt în continuare importați în Marea Britanie, în ciuda sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, informează BBC.
O investigație arată că țițeiul rusesc este rafinat în țări precum India, iar produsele sunt vândute în Marea Britanie.
Acest lucru nu este ilegal și nu încalcă interdicția privind petrolul rusesc în Marea Britanie, dar criticii spun că subminează sancțiunile menite să limiteze fondurile de război ale Rusiei.
Guvernul britanic a negat că ar fi existat importuri de petrol rusesc din 2022. Totuși, un purtător de cuvânt a declarat că „regulile de origine” recunoscute la nivel internațional definesc faptul că țițeiul, odată rafinat în altă țară, este clasificat în scopuri comerciale ca fiind originar din țara de rafinare.
Într-un document de cercetare separat, grupul de campanie Global Witness a estimat că, pe parcursul anului 2023, aproximativ 5,2 milioane de barili de produse petroliere rafinate care au fost produse din țiței rusesc au fost importate în Marea Britanie.
Cea mai mare parte a combustibilului importat – 4,6 milioane de barili – a fost combustibil pentru avioane, despre care cercetătorii grupului au sugerat că a fost folosit într-unul din 20 de zboruri din Marea Britanie.
„Guvernul britanic se dă peste cap pentru a denunța războiul din Ucraina, dar rămâne complice la vânzarea de petrol rusesc prin menținerea deschisă a acestei portițe de rafinare. Fiecare liră cheltuită pe petrolul rusesc îl ajută pe Putin să plătească pentru războiul său brutal”, a declarat Lela Stanley, șefa de campanie pentru echipa pentru Ucraina.
Rapoartele Agenției Internaționale pentru Energie arată că importurile indiene de țiței rusesc au crescut de la începutul războiului din Ucraina. Ca răspuns la sancțiuni, Rusia a scăzut prețul petrolului pentru a atrage noi cumpărători.
Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume. Aceasta extrage țițeiul din pământ, care este apoi exportat la rafinării și transformat în produse precum benzina, motorina, combustibilul pentru avioane și diverse materiale plastice.
Economia rusă este foarte dependentă de aceste exporturi.