Peste 300 de tineri din țară și de peste hotare au participat, sâmbătă, la Bălți, la Moldova Youth Forum 2024. Tema ediției este ”Împuternicirea tinerilor pentru o bună guvernare”. La eveniment au participat și șefa statului, Maia Sandu, dar și premierul Dorin Recean.
La începutul evenimentului, Maia Sandu a adresat participanților un mesaj în care a subliniat cât de importantă este să muncim pentru a atinge succesul.
”Poate veți ajunge sus din prima, poate la mijloc vă veți opri și veți ajuta pe cineva care are nevoie, poate veți alege alt traseu. Mereu mergeți cu îndrăzneală și responsabilitate. Faceți-vă un plan, poate deja îl aveți, dar pe lângă planul individual alegeți să faceți parte dintr-un plan mai mare. Planul nostru este de a construi o Moldova cu adevărat bună pentru toți tinerii. Putem îndeplini acest plan, dar am nevoie de ajutorul vostru”, a spus Maia Sandu.
Și premierul Dorin Recean a transmis un mesaj tinerilor. Oficialul a mulțumit pentru implicarea tinerilor în acțiunile de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.
”Tinerii au o datorie să se implice, de aici începe rolul nostru să decidem să participăm în aceste decizii importante pentru țară și să-i implicăm și pe ceilalți, acesta este un rol determinant într-o societate care vrea consolidat să meargă înainte. Uniunea Europeană nu înseamnă ceva abstract, înseamnă lucruri concrete și clare”, a spus premierul.
Evenimentul se desfășoară în perioada 29-30 iunie. Forumul își propune să ofere tinerilor o platformă pentru a descoperi strategii inovatoare de participare la programele comunitare și la elaborarea politicilor. În plus, va încuraja dialogul între tineri și factorii de decizie politică pentru a consolida procesele democratice.
Forumul Tinerilor din Republica Moldova 2024 este organizat de Institutul Republican Internațional și susținut de programul “EU4Youth: Youth Engagement and Empowerment’/Implicarea și abilitarea tinerilor, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Sprijinul suplimentar provine de la parteneri, inclusiv USAID, Konrad-Adenauer-Stiftung, Biroul de Legătură NATO, Guvernul Republicii Moldova, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Fundația Hanns Seidel și alții.