Peste 1.800 de cazuri de intoxicații în Moldova anul trecut, dintre care 42% în rândul copiilor

Anul trecut, în Moldova au fost înregistrate 1891 de cazuri de intoxicații, în urma cărora 23 de persoane au decedat. Din numărul total de cazuri, 803 (42%) au avut loc în rândul copiilor. Cauza principală a intoxicațiilor sunt medicamentele, alcoolul și monoxidul de carbon. Informațiile au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în contextul desfășurării „Săptămânii naționale pentru combaterea intoxicațiilor”.

 

 

Potrivit ANSP, medicamentele reprezintă principala cauză a intoxicațiilor la nivel mondial. În Moldova, 848 de persoane (45% din total) au fost afectate în urma administrării medicamentelor în doze sau forme farmaceutice necorespunzătoare.

Pe locul al doilea se află intoxicațiile cauzate de consumul excesiv de alcool, cu 313 cazuri (16,5%), dintre care patru s-au soldat cu decese.

Intoxicațiile provocate de gaze, în special monoxidul de carbon, au afectat 291 de persoane (15,3%), ducând la 11 decese, constituind astfel principala cauză de deces în structura intoxicațiilor chimice acute cu sfârșit letal.

De asemenea, substanțele chimice lichide (ex.: soluții acide, bazice, solvenți) au afectat 78 de persoane (4%), dintre care trei au decedat. Intoxicațiile cu pesticide au afectat 69 de persoane (3,6%), dintre care două și-au pierdut viața.

Speciliștii afirmă că pentru a preveni impactul nefast al substanțelor și amestecurilor chimice, este important să vă familiarizați cu etichetele produselor, să respectați instrucțiunile de utilizare și să evitați amestecul diferitelor produse de curățare care pot produce reacții chimice periculoase.

De asemenea, păstrarea medicamentelor și a detergenților în ambalajele originale, etichetate corespunzător și în locuri sigure pentru copii, ajută la evitarea confuziilor și reduce riscul de intoxicații.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA