Percheziții într-un dosar de escrocherie. Figuranții ar fi obținut un grant de 14 mln de lei

Reprezentanții unei asociații obștești și ai unui agent economic sunt suspectați că ar fi obținut un grant de 14 milioane de lei, în urma trucării unei licitații publice și altor ilegalități. Pe acest caz a fost pornit un dosar de abuz în serviciu și escrocherie în proporții deosebit de mari. La domiciliile bănuiților, dar și la sediile organizațiilor menționate au fost efectuate percheziții.

Potrivit unui comunicat emis de Centrul Național Anticorupție, la baza pornirii investigațiilor a stat Raportul auditului Curții de Conturi asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Mediului.

S-a constatat că, în anul 2021, Fondul Ecologic Naţional (FEN) a aprobat spre finanţare proiectul investiţional „Crearea soluțiilor durabile pentru reciclarea cioburilor de sticlă”, în sumă de 14 milioane de lei, beneficiar al căruia a fost desemnată o asociație obștească, care la etapa respectivă nu deținea  autorizaţie de mediu pentru gestionarea deșeurilor”, se arată în comunicat.

Prin urmare, membrii Asociației, fără a respecta principiul transparenței în organizarea procesului de achiziții publice, manifestat prin nepublicarea anunțului cu privire la licitație, ar fi favorizat un agent economic de la care au procurat diferite bunuri pentru implementarea proiectului, precum linie de sortare, camioane şi tomberoane.

CNA comunică că membrii Asociației și agentul economic contractat ar fi acționat în complicitate, urmărind un interes material comun.

În cadrul analizei operaționale efectuate pe caz, s-a constatat că factorii de decizie din cadrul Asociației beneficiare și a agentului economic contractat sunt persoane afiliate, iar oficiile acestora se află pe aceeași adresă. Respectiv, atât membrii Asociației, cât și agentul economic contractat ar fi acționat în complicitate”, precizează CNA.

Astfel, în vederea acumulării materialului probator, astăzi au fost efectuate percheziții la domiciliile a 3 figuranți,  precum și la sediile asociației și agentului economic menționați. De la fața locului au fost ridicate telefoane mobile, documente referitoare la caz și mijloace financiare proveniența cărora nu a putut fi argumentată.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media