Patru focare de gripă aviară au fost confirmate în raioane. 150 de lebede au fost găsite moarte

Patru focare de gripă aviară au fost confirmate în raioanele Sângerei, Ungheni, Drochia și Strășeni, iar 150 de lebede au fost găsite moarte, anunță reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Aceștia avertizează că există riscul ca gripa aviară să se transmită de la păsările sălbatice la cele domestice și chiar la oameni, și poate fi fatală.

,,Influența aviară cauzată de virusul gripal aviar este extrem de contagioasă și periculoasă. Nu există un vaccin și riscul răspândirii infecției este mereu prezent”. 

Aceasta este doar o secvență dintr-un spot al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care a fost lansat în contextul numeroaselor cazuri de gripă aviară depistate în ultima perioadă la păsările sălbatice.

,,În absența măsurilor de control și supraveghere, infecția se răspândește rapid și prezintă pericol de îmbolnăvire pentru oameni”. 

Astfel, specialiștii avertizează că virusul poate fi transmis, inclusiv la om prin contact direct cu păsările, echipamentul, hrana sau apa contaminată, iar pentru evitarea trasmiterii, oamenii sunt rugați să respecte mai multe măsuri.

,,În cazul în care au păsări în propriile curți să ia toate măsurile ca acestea să nu aibă acces în afara curților. De asemenea, recomandăm populației să nu procure din locuri neautorizate cum ar fi din comerțul stratal neautorizat unde proveniența produselor de origine animală nu este clară”, Alexandru Manciu, șef adjunct al ANSA.

Oamenii sunt sfătuiți să-și spele mâinile cu apă caldă și săpun, după fiecare contact cu păsările, dar și să șteargă suprafețe contaminate cu dezinfectant pentru distrugerea imediată a virusului gripal. Între timp, potrivit șefului adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în zonele rurale în care au fost depistate păsările pierite din cauza gripei aviare au fost întreprinse mai multe măsuri în vederea prevenirii transmiterii gripei aviare la păsările domestice, dar și la oameni.

,,Se face recensământul tututor categoriilor de păsări și animale, și se duc discuții cu proprietarii, și aceștia sunt informați despre măsurile care ar trebui să le urmeze, inclusiv sunt prelevate pentru a stabili starea de sănătate a păsărilor din localitățile respective”.

În ultimele zile au fost depistate focare de gripă aviară în satul Cubolta din raionul Sângerei, satul Țîghira din raionul Ungheni, localitatea Moara de Piatră din raionul Drochia, dar și în apropiere de lacul Ghidighici situat în raionul Strășeni. În același timp, lebede moarte au fost găsite recent într-un bazin de apă din satul Răcaria din raionul Râșcani, dar și pe malul râului Răut din apropierea satelor Lunga și Băhrinești din raionul Florești. În aceste cazuri, nu a fost stabilită, deocamdată, cauza exactă, dar specialiștii iau în calcul că este vorba de gripă aviară.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media