În vederea evitării izbucnirii focarelor de ardere pe teritoriul cimitirelor, oamenii sunt rugați să nu amplaseze florile și coroanele artificiale în apropiere unor surse de aprindere, transmite IGSU în contextul zilelor de 12 și 13 mai, când este marcat Paștele Blajinilor.
„Lumânările și tămâia trebuie să fie aprinse cu grijă, fiind plasate în cutii sau candele din material incombustibil și să nu fie lăsate nesupravegheate în preajma surselor ușor inflamabile”, se arată în recomandările resprezenatnților IGSU.
Totodată, pompierii reamintesc că lucrările de igienizare a mormintelor trebuie să fie organizate în condiții meteorologice favorabile și fără vânt, iar aprinderea vegetației uscate și a gunoiului menajer pe teritoriul cimitirelor și în preajma acestora este interzis.
Pentru securitatea enoriașilor, în timpul desfășurării serviciilor devine în lăcașele de cult se indică evitarea suprasolicitării circuitelor electrice.
„De asemenea, responsabilii trebuie să verifice starea tehnică a sobelor și a coșurilor de fum. Este important ca sobele și coșurile de fum de la biserici și mănăstiri să fie verificate și exploatate conform regulilor de securitate pentru a preveni izbucnirea incendiilor. Bisericile trebui să fie dotate cu mijloace de primă intervenție, iar încăperile trebuie să fie bine aerisite. Se recomandă evitarea aglomerării de persoane în incinta edificiilor religioase, iar căile de evacuare trebuie să fie deschise și libere pentru a permite evacuarea promptă a enoriașilor în caz de urgență”, recomandă specialiștii.
Cetățenii sunt rugați să nu blocheze căile de acces cu mijloacele personale de transport, pentru a asigura accesul liber al serviciilor de urgență în cazul producerii unei situații de risc.
Conform IGSU, de Paștele Blajinilor, peste 400 de pompieri și salvatori cu 145 unități de tehnică vor fi la datorie pentru siguranța cetățenilor.