Deputații PAS resping ferm acuzațiile lansate de primarul Ion Ceban. Acesta a spus anterior că guvernarea de la Chișinău că s-ar face vinovată de decizia autorităților române de-al interzice pe acesta atât în România, cât și în spațiul Schengen.
”Acest domn despre care spuneți dumneavoastră ne acuza și pentru faptul că afară plouă. Când trebuia să facă vreun concert, ne acuza pe noi. Nu voi comenta aceste acuzații”, a declarat deputatul PAS, Igor Chiriac.
De cealaltă parte, seputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au sărit în apărarea lui Ion Ceban, care a fost membru al Partidului Comuniștilor din 2005 până în 2012.
”Cu ce ocazie a fost luată această decizie, cum este argumentată? Dar din alt punct de vedere, cred că aceasta este o măsură nu prea gândită din partea structurilor europene. Dacă ei se tem de Ion Ceban, înseamnă că România se clatină în toate părțile. Pentru Ceban, (această decizie n.r.) este o apreciere și o susținere în viitoarele alegeri”, a spus deputatul BCS, Vladimir Voronin.
Între 2012 și 2021, Ion Ceban a fost membru al Partidului Socialiștilor condus de Igor Dodon. Ulterior s-a declarat pro-european și a creat formațiunea politică, „Mișcarea Alternativă Națională”.
”Înainte de a trage concluzii și de a ieși public cu anumite aprecieri și calificative, vrem să aflăm detalii. Cu toate acestea, cu siguranță, domnul Ceban a promovat activ ideea de pro-european. Credem că este încă un abuz, fără un proces transparent. Noi nu putem fi convinși că acest fapt cumva conține date concrete”, a declarat Vlad Batrîncea.
După interdicția anunțată de București, Blocul „Împreună” i-a cerut lui Ion Ceban să demisioneze din funcția de primar al Chișinăul. . Și Partidul Liberal a salutat decizia prin care Ion Ceban a fost interzis în România și în celelalte țări Schengen. În același timp, Ion Ceban susține că a primit multe mesaje de susținere după ce a primit interdicția de a intra, în următorii cinci ani, pe teritoriul României și a altor 28 de țări din Europa.