Partidul ”Șansă” riscă să fie sancționat. Nu ar fi prezentat date despre finanțarea campaniei electorale

Comisia Electorală Centrală a sesizat Ministerul Justiției pentru a obliga Partidul Politic „Șansă” să prezinte informații despre finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. CEC a sesizat și Serviciul Fiscal de Stat pentru verificarea corectitudinii colectării donațiilor.

CEC precizează că reprezentanții partidului nu au cooperat cu autoritatea electorală, nu au dat curs solicitării Comisiei de a se înfățișa la sediul acesteia și nu au prezentat actele care le-au fost cerute.

”Din această cauză, grupul de control nu a avut acces direct la toate registrele contabile și/sau documentele primare care au stat la baza înregistrărilor contabile deținute de concurentul electoral. Respectiv, controlul s-a limitat doar la examinarea datelor din rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „ȘANSĂ”, a informațiilor oficiale suplimentare primite la solicitarea Comisiei de la Serviciul Fiscal de Stat, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și a celor colectate de grupul de control”, se arată în comunicatul CEC.

Comisia Electorală susține că există suspiciuni că liderul partidului, trezorierul și 76 de donatori ar fi încălcat legislația, iar agenții constatatori din cadrul Comisiei au pornit și înregistrat procese contravenționale în privința acestora.

”Potrivit legiiactivitatea partidului politic poate fi limitată dacă prin acțiunile acestuia se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale, în speță, pentru neprezentarea raportului privind gestiunea financiară sau a informațiilor necesare efectuării supravegherii și controlului finanțării partidului politic, în termenul și formatul stabilit de Comisia Electorală Centrală”, mai anunță instituția.

În aceste condiții, CEC a sesizat Serviciul Fiscal de Stat pentru verificarea corectitudinii colectării donațiilor de către Partidul Politic „ȘANSĂ” aparent în lipsa documentelor primare cu regim special (bonuri de plată) și Ministerul Justiției să întreprindă acțiunile necesare pentru a obliga partidului politic să prezinte datele necesare și să se conformeze prevederilor legale relevante

De cealaltă parte, liderul formațiunii Șansă, Alexei Lungu, susține că partidul pe care-l conduce a fost deschis cu autoritatea electorală și a recunoscut că a admis,,anumite erori”.

,,Noi nu am refuzat să oferim niciun fel de detaliu, am depus rapoartele conform legislației. Poate fost anumite erori tehnice sau abateri pe care le au toate partidele din Republica Moldova”. 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media