Unele partide politice au intrat deja în febra electorală. Blocul „Împreună” și-a prezentat un plan de țară, iar Partidul Acțiune și Solidaritate, care s-a aflat în ultimii patru ani la guvernare, a lansat o campanie de informare privind proiectele implementate. Analiștii spun că bătălia pentru parlamentarele din 28 septembrie are o miză majoră și se va da în special pe segmentul geopolitic, între est și vest.
”Ne-am luat angajamentul ferm ca, prin accederea în viitorul Parlament, Blocul „Împreună” să asigure continuitatea parcursului european al Republicii Moldova”, Alexandru Bujoreanu, lider al Blocului „Împreună”.
Blocul „Împreună” a organizat la Palatul Republicii un eveniment de lansare a unui plan de țară în care sunt enumerate propunerile lor de reforme menite să crească nivelul de trai. Blocul, format din patru partide, are planuri ambițioase: proces de vetting pentru ofițeri de urmărire penală, precum și impozite mai mici pentru întreprinderile mici.
”Blocul „Împreună” și-a prezentat viziunea, în primul rând, de dezvoltare economică a Republicii Moldova. Un nou regim fiscal pentru mirco-antreprenori, un nou plafon TVA, un nou regim protecționist pentru investițiile venite din diaspora. Măsuri care, cumulativ, trebuie să oprească descreșterea economică, exodul cetățenilor din Republica Moldova și să aducă, din nou, la normalitate relația dintre stat și cetățean”, Ștefan Glicor, lider al Blocului ”Împreună”.
Iar Partidul Acțiune și Solidaritate a început campania de informare „Împreună avem grijă de viitorul Moldovei”. Aceasta presupune discuții cu cetățenii.
”Ne aflăm într-un moment de cotitură pentru viitorul tuturor moldovenilor. Știu că am mai auzit acest lucru, dar pe 28 septembrie este momentul în care fie dăm cu piciorul la tot și pierdem tot pentru ce am muncit cu greu, fie aderăm la Uniunea Europeană în următorii patru ani și mergem înainte, spre dezvoltare”, Igor Grosu, președintele PAS.
Experții se așteaptă la o campanie electorală dificilă. Cea de anul trecut, care a precedat alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană, a fost marcată de tentative ale Rusiei de manipulare a rezultatelor și cumpărare de voturi. Instrumentele Moscovei au fost identificate de autorități.
”Bătălia se va da, în primul rând, pe filiera geopolitică, dar desigur, vor fi dezbateri și pe alte subiecte la fel de importante, cum ar fi problemele dezvoltării economice, problemele sociale, problemele culturale, problemele identitare”, Anatol Țăranu, analist politic.
Andrei Curăraru spune că Moldova ar putea repeta scenariul Georgiei. Pentru această țară, procesul de aderare la Uniunea Europeană a fost pus pe pauză, după ce la putere a ajuns un partid considerat pro-rus.
”Acest risc de schimbare după modelul Georgiei persist. Campania din 2025 va fi și mai complicată decât cea din 2024, cred eu. Am văzut testate mai multe tehnologii electorale ilegale, cum ar fi influența prin intermediul clerului. Acum vedem implicarea activă a profesorilor și o urmărire penală destul de semnificată în legătură cu cei care au cumpărat voturi, dar poate nu suficientă”, Andrei Curăraru, expert comunitatea Watchdog.
Alegerile parlamentare vor avea loc în 28 septembrie. Potrivit legislației, campania electorală începe cu o lună înainte.