Parlicov: Nu a fost înregistrată nicio cerere de schimbare a furnizorului de gaze

Moldovagaz nu a înregistrat nicio cerere de reziliere a contractului cu scopul de a schimba furnizorul de gaze. Este anunțul ministrului Energiei, Victor Parlicov, după ce săptămâna trecută administratorul „NordGaz Furnizare” a declarat că este gata să vândă din decembrie gaze naturale la un preț de 10 lei pentru un metru cub, pentru toți doritorii.

”Toată lumea a înțeles că ei nu au de gând și nu au capacitatea să livreze gaz de la 1 decembrie nimănui. Cu toate declarațiile cu care s-au făcut în presă, nicio cerere de schimbarea furnizorului, care presupune un pas obligator, necesar pentru a începe livrarea de gaze nu s-a făcut. Respectiv ceea ce se lansează sunt în continuare zgomot mediatic, dar gaz cum nu a fost așa și nu o să fie”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Parlicov a mai declatat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că din punct de vedere tehnic este imposibil ca compania „NordGaz Furnizare”, afiliată fugarului Ilan Șor să livreze gaze de la 1 decembrie, chiar și instituțiilor publice.

”Pentru instituțiile publice este și mai complicat. O instituție publică ca să iasă de pe piața reglementată, să treacă prin proceduri competitive. Ei trebuie să lanseze proceduri de achiziție, procedural ei nu reușesc nici până la 1 ianuarie să livreze gaze la instituțiile publice”, a mai spus Parlicov.

Ministrul Energiei a mai anunțat că companiile care livrează gaze naturale vor fi monitorizate de instituțiile competente.

”Urmează să vedem respectarea condițiilor de licențiere. În mod normal o licență nu ar trebui să fie un fel de patent pentru generarea de știri false. Sunt anumite reguli de comportament pe piață și ele trebuie respectate. Din câte înțeleg eu MOLDOVAGAZ sesizează ANRE în privința unor pretinse încălcări a comportamentului pe piață”, a mai spus Parlicov.

Potrivit lui Parlicov, în prezent sunt peste 20 de companii înregistrate care pot livra gaze naturale.

”Ultimul lucru pe care o companie real se ocupă de livrarea gazelor și îl dorește asta, toți concurenții de pe piață știu de unde este achiziționat gazul, care este prețul acestuia și cui îi este vândut. Toate aceste condiții sunt secret comercial. Când apare o companie care face show pentru mine este show”, a declarat ministrul.

Vineri, 10 noiembrie, managerul „NordGaz Furnizare”, Alexandru Grosu a declara că de la 1 decembrie în Găgăuzia și Taraclia vor fi livrate gaze contra a 10 lei metru cub. Acesta a mai spus că compania este gata să livreze gaze la acest preț pentru toți doritorii. Ulterior, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat că acestea sunt manipulărti și ca va cere ANRE și Consiliului Concurentei să investigheze compania afiliată lui Ilan Șor și bașcanului UTA Găgăuzia Evghenia Guțul. Contactată telefonic de postul ONE TV, șefa serviciului de presă ANRE, Galina Sanduța ne-a spus că instituția a înregistrat cererea parvenită de la Moldovagaz și în decurs de 30 de zile aceasta va fi analizată. Am telefonat și la Consiliul Concurenței, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon, dar directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a menționat pentru ONE TV că cererea a fost înregistrată și de către Consiliul Concurenței.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media