Parlicov, după declarațiile bașcanului Găgăuziei despre prețul la gaze: Sunt doar știri la viitor fără vreo finalitate

„Știri la viitor care nu au nicio finalitate”. Astfel a comentat ministrul Energiei, Victor Parlicov, declarațiile bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, cu privire la tariful de 10 lei pentru un metru cub de gaz pentru locuitorii din autonomia găgăuză.

Când va începe furnizare gazelor atunci ne vom expune. Companiile care vor să livreze gaze trebuie să se ocupe de livrările de gaze. Dar deocamdată vedem doar furnizări de știri”, a spus ministrul.

Potrivit lui Victor Parlicov, în cazul în care un consumator intenționează să-și  schimbe furnizorul, acesta trebuie să notifice furnizorul existent. Acesta susține că procedura de ieșire pe piață liberă presupune o procedură complexă, dar și asumarea unor angajamente și consecințe pe termen lung. Despre aceasta ministrul a promis să prezinte explicații suplimentare.

Evghenia Guțul a anunțat marți că a fost încheiat un acord cu o companie din Turcia și că consumatorii din Găgăuzia vor ahita 10 lei pentru un metru cub de gaz. De asemenea, aceasta a declarat că urmează negocieri privind livrarea gazelor la același preș și pentru consumatorii din raioanele Orhei și Taraclia.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Victor Parlicov a menționat că Energocom a reuşit să procure suficient gaz până în februarie şi la prețuri mult mai mici decât ne oferă Gazprom, fapt care a permis autorităților să reducă tariful la gaz la 16,73 lei pentru consumatorii casnici. Totodată, acesta a făcut referire la un anunț făcut în luna aprilie de Şor, în care, ca și în cazul Evgheniei Guțul,  cetățenilor li s-au dat asigurări care au rămas doar la nivel de promisiuni.

Potrivit lui Victor Parlicov, până la 1 octombrie a fiecărui an calendaristic, vor fi achiziționate și stocate volume de gaze în țări membre UE sau părți ale Comunității Energetice care să corespundă unui nivel de cel puțin 15% din consumul mediu anual de gaze naturale al consumatorilor finali din Republica Moldova, calculat pentru ultimii cinci ani.
Această obligație se prevede în modificările la legea gazelor naturale, aprobate astăzi de Guvern, susține ministrul.
În ultimii cinci ani, Republica Moldova (malul drept al Nistrului) a consumat în medie circa 1 mldr. m3 de gaze, respectiv, stocurile vor constitui aproximativ 150 mln. m3. În acest volum intră și stocurile de securitate, de 45,6 milioane m3, care sunt prevăzute pentru situații excepționale. Nivelul stocurilor de 15% din consum urmează a fi asigurat de titularul obligației de stocare desemnat de Guvern, începând cu 1 octombrie 2024. Cantitatea exactă urmează a fi stabilită de către Guvern. Prin această măsură, ne propunem să atenuăm șocurile de preț pentru gazele naturale, gazele fiind achiziționate în perioada de vară, când de obicei prețurile sunt mai joase, pentru a fi utilizate în perioada de iarnă, asigurând astfel consumatorii cu prețuri accesibile și previzibile”, a punctat Victor Parlicov.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA