Parlamentul georgian a votat marți pentru a trece de veto-ul prezidențial asupra legii privind „agenții străini”, în ciuda protestelor masive și a criticilor internaționale. Sunt aşteptate momente tensionate, iar Poliţia este mobilizată.
People chant “Russians”, “Slaves” outside of the Georgian parliament as the ruling Georgian Dream adopts the Russian law on foreign agents pic.twitter.com/x74PZU3SH2
— Katie Shoshiashvili (@KShoshiashvili) May 28, 2024
Protestatarii se află în faţa clădirii Parlamentului şi strigă „Ruşilor!” şi „Sclavilor!”.
Ministerul de Interne al Georgiei a cerut protestatarilor să permită membrilor parlamentului să părăsească clădirea.
Înainte de vot, Şalva Papuaşvili, preşedintele parlamentului georgian, membru al partidului de guvernământ Visul Georgian, a trimis o lungă scrisoare omologilor săi europeni în care apără controversata lege privind „agenţii străini”.
„Ceea ce continuă să ne frustreze este stigmatizarea acestei legi de către actorii interni şi externi, precum şi tendinţa acestora de a trage concluzii pripite”, a scris el. „Sunt convins că timpul va arăta un singur lucru despre Legea privind transparenţa influenţei străine – singurul său scop este menţinerea integrităţii sistemelor politice, economice şi de securitate şi consolidarea rezilienţei Georgiei în faţa ameninţărilor”, a argumentat el, scrie news.ro.
Votul de marți, care trece peste obiecțiile președintei Salome Zourabichvili – ale cărei puteri sunt în mare parte ceremoniale -, deschide calea pentru ca președintele Parlamentului să semneze legea în zilele următoare.
Disputa privind noua lege este considerată un test esențial pentru a vedea dacă Georgia, care timp de trei decenii a fost unul dintre cele mai pro-occidentale state succesoare ale Uniunii Sovietice, își va menține orientarea occidentală sau se va orienta spre Rusia.
Proiectul de lege ar obliga organizațiile care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină”, introducând, de asemenea, amenzi severe pentru încălcarea legii și cerințe stricte de divulgare a informațiilor.
Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au criticat proiectul de lege, pe care grupurile de opoziţie georgiene l-au numit „legea rusească”, spunând că este inspirat din legislaţia rusă folosită pentru a viza oponenţii Kremlinului lui Vladimir Putin, scrie news.ro