Parlamentul European cere organizarea unui nou scrutin parlamentar în Georgia

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care condamnă alegerile parlamentare din Georgia din 26 octombrie, considerându-le nici libere, nici corecte. Eurodeputații cer organizarea unui nou scrutin în termen de un an, sub supraveghere internațională strictă și cu o administrație electorală independentă.

 

Rezoluția denunță gravele nereguli electorale, inclusiv intimidarea alegătorilor, manipularea voturilor, interferența cu observatorii electorali și presa, precum și acuzațiile de fraudă legate de utilizarea aparatelor electronice de vot, se arată în comunicatul de presă emis de Parlamentul European.

Rezultatele anunțate de Comisia Electorală Centrală a Georgiei „nu reflectă voința poporului georgian”, afirmă Parlamentul European. În consecință, eurodeputații resping recunoașterea acestor alegeri și cer organizarea unui nou scrutin în termen de un an, sub supraveghere internațională strictă și cu o administrație electorală independentă.

Parlamentul sprijină solicitările pentru o investigație internațională independentă asupra acuzațiilor de manipulare electorală și cere Uniunii Europene și statelor membre să impună sancțiuni individuale oficialilor și liderilor politici georgieni responsabili pentru regresul democratic, încălcarea legilor electorale și abuzul de instituții de stat.

De asemenea, eurodeputații solicită reducerea semnificativă a contactelor oficiale dintre UE și guvernul georgian, subliniind că recentele măsuri legislative antidemocratice, precum „legea privind transparența și influența străină”, au suspendat efectiv procesul de integrare europeană a Georgiei.

Parlamentul European condamnă ferm interferențele sistematice ale Rusiei în procesele democratice din Georgia, inclusiv dezinformările care sugerează că opoziția ar încerca să implice țara într-un război cu Rusia. Eurodeputații avertizează autoritățile georgiene că orice încercare de a interzice partide politice legale va îndepărta și mai mult țara de Uniunea Europeană, făcând imposibilă aderarea.

Rezoluția a fost adoptată cu 444 de voturi pentru, 72 împotrivă și 82 de abțineri.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA