Sursa: europarl.europa.eu

Parlamentul European a adoptat legea europeană privind libertatea media

Deputații europeni au adoptat o nouă legislație care să protejeze jurnaliștii și mass-media din UE de interferențe politice sau economice.

Legea, adoptată cu 464 de voturi pentru, 92 împotrivă și 65 de abțineri, obligă statele membre să protejeze independența presei și vor fi interzise toate formele de intervenție în deciziile editoriale.

Autorităților le va fi interzis să exercite presiuni asupra jurnaliștilor și editorilor pentru a-și dezvălui sursele, inclusiv prin reținere, sancțiuni, percheziții în birouri sau prin instalarea de software de supraveghere intruzivă pe dispozitivele lor electronice.

,,Nu se poate sublinia îndeajuns de mult importanța pluralității mediatice pentru o democrație funcțională. Libertatea presei este amenințată în întreaga lume, inclusiv în Europa: crima din Malta, amenințările la adresa libertății presei în Ungaria și multe alte exemple dovedesc clar acest lucru. Actul european privind libertatea presei este răspunsul nostru la această amenințare și o piatră de hotar în legislația europeană. Acesta valorizează și protejează dublul rol al mass-mediei ca întreprinderi și ca gardieni ai democrației”, a declarat europarlamentarul Sabine Verheyen.

Parlamentul a adăugat garanții considerabile pentru a permite utilizarea programelor de spionaj, care va fi posibilă doar de la caz la caz și sub rezerva autorizării de către o autoritate judiciară care investighează infracțiuni grave pedepsite cu închisoarea. Chiar și în aceste cazuri, subiecții vor avea dreptul de a fi informați după ce supravegherea a avut loc și vor putea să o conteste în instanță.

Pentru a împiedica utilizarea în scopuri politice a instituțiilor media publice, șefii și membrii consiliilor de administrație ale acestora ar trebui să fie selectați prin proceduri transparente și nediscriminatorii pentru mandate suficient de lungi. Aceștia nu vor putea fi concediați înainte de expirarea contractului, cu excepția cazului în care nu mai îndeplinesc criteriile profesionale.

Mijloacele de informare în masă vor avea posibilitatea de a sesiza un organism extrajudiciar de soluționare a litigiilor și de a solicita un aviz din partea Consiliului european pentru servicii media (un nou consiliu al UE format din autoritățile naționale de reglementare care urmează să fie înființat de către EMFA).

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media