Parlamentul a votat rectificările bugetare care includ „Bugetul +PLUS” – în valoare de aproximativ 8 miliarde de lei. Premierul Dorin Recean a declarat în plen că rectificarea bugetului este construită pe două direcții majore: sprijin energetic pentru populație și dezvoltare economică durabilă.
„Compensațiile pe care le primesc oamenii, inclusiv unii dintre dumneavoastră, sunt posibile datorită ajutorului oferit de Uniunea Europeană. În februarie, peste 700.000 de gospodării au primit compensații între 800 și 1.400 de lei”, a spus premierul.
Pachetul energetic prevede menținerea compensațiilor la lumină pentru primii 110 kWh consumați lunar, până la sfârșitul anului, ajutor monetar pentru încălzire, susținere pentru spitale, școli și grădinițe, dar și pentru întreprinderile din sectorul agroalimentar. Totodată, sunt prevăzute fonduri pentru eficiență energetică și un ajutor de Paște pentru familiile vulnerabile.
Pachetul de dezvoltare economică presupune investiții masive în infrastructură, agricultură, educație și susținerea tinerilor:
-
1 miliard de lei pentru drumuri locale și regionale;
-
200 de milioane de lei pentru modernizarea cantinelor școlare, în vederea oferirii de alimentație gratuită în gimnazii;
-
200 de milioane de lei pentru antreprenori, prin programe de granturi și garanții de investiții;
-
200 de milioane de lei pentru agricultori, prin intermediul AIPA;
-
60 de milioane de lei pentru tineri angajați – un plus de 3.000 de lei lunar la primul loc de muncă;
-
100 de milioane de lei pentru proiecte de mediu;
-
85 de milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii feroviare și rutiere în zone strategice.
Premierul a precizat că investițiile vor duce la o creștere economică de peste 5% până în 2028 și a criticat opoziția pentru lipsa de viziune și de acțiune în domeniul energetic în anii de guvernare.
„Voi nici măcar Termoelectrica nu ați modernizat-o. N-ați tras niciun metru de linie spre UE. Ați lăsat Moldova vulnerabilă. Acum veniți cu lecții despre facturi și grija față de oameni? Nu aveți nici rușine, nici memorie”, a declarat Recean.
Bugetul rectificat are ca scop nu doar depășirea crizelor, ci și accelerarea dezvoltării.