Parlamentul a votat în prima lectură proiectul bugetului de stat pentru anul 2024. Documentul a fost susținut de 56 de deputați. În timp ce majoritatea parlamentară a avut doar cuvinte de laudă, opoziția a adus numeroase critici. Potrivit BCS, au fost reduse sumele alocate pentru mai multe domenii.
La capitolul venituri acesta prevede 66,6 miliarde de lei și este în creștere cu 1,3% față de cel pentru 2023. Cheltuielile bugetului de stat vor constitui 82,2 miliarde lei, iar deficitul bugetar – 15,6 miliarde de lei. Autoritățile speră să acopere această gaură din fonduri externe.
Astfel, potrivit documentului, de la 1 ianuarie 2024, va fi majorată până la 20 de mii de lei indemnizația acordată la nașterea copilului, iar salariile a peste 50 de mii de persoane – cadre didactice din țară, vor crește cu 15%. În acest sens, va fi alocat aproximativ 1 miliard de lei.
Totodată, potrivit bugetului, au fost alocate peste 197 de milioane de lei pentru finanțarea unui șir de programe în susținerea întreprinderilor mici și mijlocii.
Pentru asigurarea măsurilor de politici în sectorul transport, în bugetul de stat sunt planificate mijloace în sumă de 4 036,5 milioane lei, dintre care 1 393,9 milioane de lei mijloace financiare din surse externe, și 2 505,6 milioane de lei pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și locale.
Bugetul pentru anul 2024 prevede, de asemenea, alocații în mărime de 1 600,0 milioane de lei pentru subvenționarea sectorului agricol și dezvoltarea rurală, 322,1 milioane de lei pentru eficiența energetică, 601,5 milioane de lei destinate Fondului Național de dezvoltare Regională și Locală, dar și 175,0 milioane de lei pentru promovarea politicilor în domeniul protecției mediului.
Parlamentul examinează proiectul legii bugetare anuale, de regulă, în trei lecturi.