Studenții și profesorii din Republica Moldova care optează pentru programe de mobilitate vor beneficia de mai multe oportunități. Instituțiile de învățământ superior vor fi incluse plenar în circuitul internațional al serviciilor educaționale și vor fi conectate la rețelele internaționale de informare și de recunoaștere a calificărilor.
Acest lucru devine posibil datorită aderării Republicii Moldova la Convenția globală privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior.Un proiect de lege în acest sens a fost votată la Parlament, în două lecturi, de către 74 de deputați.
Într-un comunicat de presă emis de Legislativ se menționează că scopul Convenției este de a facilita mobilitatea academică și profesională între regiuni și de a spori cooperarea internațională în învățământul superior, prin stabilirea unui instrument global de definire a standardelor.
Totodată, Convenția Globală va asigura uniformizarea celor 5 convenții regionale UNESCO din regiunea Europa, regiunea Asia-Pacific, Africa, America Latină și Caraibe, Statele Arabe, inclusiv Convenția de la Lisabona/1997, ratificată de Republica Moldova în anul 1999, dar și completarea acestora cu o serie de prevederi noi și implicit oportunități noi pentru persoane și pentru instituțiile de învățământ superior.
„Printre acestea se numără: recunoașterea calificărilor transfrontaliere, inclusiv a calificărilor comune, a studiilor informale și non-formale, recunoașterea bazată pe rezultatele învățării, a învățării anterioare și a calificărilor parțiale, promovarea și consolidarea cooperării internaționale în învățământul superior, facilitarea mobilității globale etc.”, se precizează în comunicat.
Convenția globală privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior a fost adoptată la Paris, pe data de 25 noiembrie 2019. Până în prezent, aceasta a fost ratificată de 22 de state, printre care Franța, Islanda, Japonia, Norvegia, Suedia, România, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord etc.