Oportunități sporite de angajare, acces la creșe pentru părinții în dificultate și participarea cetățenilor la procesele de luare a deciziilor din cadrul administrațiilor locale. Sunt câtva dintre obiectivele programului de dezvoltare a comunităților incluzive pentru părinții vulnerabili. Acesta este implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și Expert Grup. Este un angajament asumat de autorități în Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în avizul său privind aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar.
În cadrul programului vor fi selectate familii în dificultate din 10 raioane ale Republicii Moldova. Scopul proiectului este de a susține organizațiile societății civile să se implice ca actori locali de dezvoltare ai comunităților incluzive. Un alt obiectiv este de a îmbunătăți accesului la servicii de îngrijire a copiilor, creșele fiind prioritare.
„Noi suntem Guvernul care pentru prima dată am elaborat un plan de creșă. Nu putem să avem o țară și să fii copil dacă părinții tot timpul trebuie să i-a decizii și au dileme destul de complicate în ceea ce privește viața profesională în detrimentul familiei. Toate cifrele pe care le avem arată că creșele au impact pozitiv în primul rând asupra copiilor. Mai ales a copiilor din familiile cu venituri reduse”, a spus Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Autoritățile vor elabora un curriculum, inclusiv materiale de suport pentru subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acestea îi va ajuta să identifice și să lucreze cu grupuri vulnerabile. Vorbim aici de persoane cu nevoi speciale și grupuri etnice minoritare. Dar și tinerii care nu sunt încadrați în câmpul muncii. Beneficiarii, la rândul lor, vor avea parte de asistență tehnică și mentorat.
„Obiectivul general al proiectului se axează pe crearea unui mediu favorabil pentru părinții aflați în situații de vulnerabilitate pentru a se încadra în piața muncii fără a fi împiedicați de lipsa serviciilor de îngrijire a copiilor. Pe lângă aceasta, proiectul sprijină organizațiile societății civile în inițierea unui dialog care în colaborare cu autoritățile locale și naționale. Astfel încât, soluțiile dezvoltate să fie sustenabile și adaptate realităților locale”, afirmă Diana Teacă, coordonator de proiect al Fundației Soros în Moldova.
Programul este finanțat în mare parte de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova, Keystone Moldova și Expert Grup. Suma totală fiind de aproape 500 de mii de euro.