Opinii despre fuziunea USM și UTM. Ce spun studenții despre această idee

Vestea despre faptul că Universitatea de Stat din Moldova ar putea fuziona cu Universitatea Tehnică din Moldova pentru a deveni o universitate comprehensivă și mai puternică a provocat diferite reacții în comunitățile studențești ale celor două instituții de învățământ superior. În timp ce unii studenți apreciază faptul că universitatea creată prin fuzionare ar putea avea condiții mai bune de studii, cei mai mulți dintre studenții intervievați de ONE TV s-au declarat împotriva unui eventual proces de fuzionare, despre care discută în prezent rectorii celor două universități.

 

ONE TV a discutat subiectul cu studenți de la diferite facultăți ale celor două universități. La USM, majoritatea studenților intervievați așteaptă ca această reorganizare să ofere noi oportunități pentru studenții de la ambele universități, alții însă consideră că fuzionarea ar fi o greșeală.

”Dacă se formeză o universitatea comună, noi putem pur și simplu vorbim cu dânșii și să luăm o experiența oricare, s-ă aflăm ceva nou, eu sunt total de acord cu așa propunere”.

”În primul rând, mie se pare o greșeală foarte mare pe care ambii directori o să o facă. Sunt universități cu profiluri absolut diferite, cu studenți diferiți care deja au o administrație făcută în timp. Și mi se pare că dacă va avea loc fuzionarea, această ierarhie universitară, ea va cădea”.

”Se vor deschide noi uși pentru studenți de la ambele universități, de exemplu USM are baza lor, UTM are baza lor și, de exemplu, birocrația mai mică, și staful universității va fi tot mai mic. Nu vor fi așa probleme de convorbiri către conducere și studenți”.

Și studenții de la Universitatea Tehnică din Moldova au exprimat opinii diferite despre un eventual proces de fuzionare a instituției cu USM. Majoritatea celor intervievați aici sunt reticenți în privința beneficiilor.

”Dacă o să fie doar o universitate, nu o să fie două, dacă vrei să aplici undeva, să fie numai o universitate. În principiu, e destul de benefic, ca să fie doar o universitatea, dar mai mult depinde cum postul directorului o să ducă”.

”Contra, din cauza cadrelor didactice, care nu ar fi calificate într-un domeniu mic pentru a da mai multe cunoștințe studenților, cred că contra. Nu pot să dau părerea precisă”.

”Eu sunt contra fuzionării UTM și USM, pentru că UTM pregătește ingineri, dar USM pregătește resurese umane ca dreptul, litere și etc”.

Am încercat să aflăm și opiniile profesorilor și ale decanilor de la diferite facultăți ale ambelor universități, dar toate cele 20 de cadre didactice abordate de echipa noastră de filmare ne-au declarat că nu vor deocamdată să ofere comentarii despre fuzionarea UTM și USM, pentru că acest proiect este abia la etapa de discuții și nu au suficiente informații. Totuși, mulți dintre profesorii cu care am încercat să înregistrăm interviuri ne-au spus în afara camerei că admit faptul că fuzionarea poate fi o inițiativă bună.

Anatol Gremalschi, care a deținut funcția de ministru al Educației în anii 1998-1999, apreciază pozitiv inițiativa rectorilor UTM și USM privind reorganizarea celor două universități în una mai mare și mai puternică, după exemplul universităților din mai multe orașe mari ale lumii.

”Primul beneficiu care la vedere – va fi utilizarea mai rațională a resurselor, fiindcă am o impresie că Moldova după numărul generali și după numărul de ostași care vină la un general, se află posibil pe primul loc din Europa. Exact la fel nu ne trebuie facultăți nici cu 300-400 de studenți, ne dorim concentrarea eforturilor științifice.  Pentru studenți ar fi un benificiu ca ar fi un serviciu piternic de cazare în camine, care ar avea grijă ca aceste camine să fie în stare bună de funcționare”, spune Anatol Gremalschi.

Fostul ministru al Educației a mai spus că universitatea creată în urma fuzionării UTM și USM ar putea atrage mai mulți studenți străini, iar în consecință ar putea majora necesitatea de profesori tineri care cunosc limbi străine și ar putea crește pe plan extern prestigiul acestei universități și notorietatea cercetătorilor științifici din Moldova.

Un alt fost ministru al Educației, Corneliu Popovici, care a deținut această funcție între anii 2019-2020, susține însă contrariul. Potrivit lui Popovici, fuzionarea celor două universități poate provoca distrugerea sistemului de învățământ superior din Moldova.

”Deoarece odată cu comasarea celor mai mari universități din Republica Moldova trebuie să ne așteptăm în viitorul apropriat că și cele alte instituțiile de învățământ superior vor fi comasate într-o singură universitatea din țara noastră. Inițiativa respectiv implică un șir de riscuri, cum ar fi lipsa concurenței în învățământul superior ceea ce va duce la stagnare”, spune Corneliu Popovici.

Popovici consideră că experiența anterioară în ceea ce privește comasarea unor universități și a unor institute de cercetare nu a îmbunătățit calitatea studiilor și nu a redus birocrația.

Atât Universitatea de Stat din Moldova, cât și Universitatea Tehnică din Moldova au absorbit anterior alte universități, iar rectorul USM Igor Șarov și cel al UTM Viorel Bostan susțin că acest proces a oferit multiple beneficii procesului de învâțământ superior. Cei doi au și înaintat inițiativa de fuzionare a universităților pe care le conduc în cadrul ședinței Consilului Rectorilor la care a participat prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Educației. Potrivit lui Șarov și Bostan, fuzionarea este necesară pentru a deveni mai competitivi pe plan internațional. În prezent, în Republica Moldova funcționează 21 de universități, dintre care 13 sunt de stat, iar celelalte 8 sunt private.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media