ONG-urile de media condamnă tentativele repetate ale autorităților Găgăuziei de a submina libertatea presei

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă ferm încercările Comitetului Executiv și ale Adunării Populare a Găgăuziei de a submina libertatea presei în regiune prin crearea unui mecanism paralel de licențiere a mass-mediei audiovizuale. ONG-urile semnatare cer retragerea imediată a inițiativei legislative care încalcă legislația Republicii Moldova

 

”La 25 iunie, Adunarea populară a Găgăuziei a aprobat, în primă lectură, un pachet de amendamente la o lege locală ce reglementează activitatea mass-mediei audiovizuale. Proiectul vizează, între altele, crearea unei noi proceduri de licențiere a activității posturilor TV și de radio din regiune, care constă în obținerea din partea Direcției Generale Construcții și Infrastructură a UTAG, contra cost, a unei autorizații numite Izin. Respectiva novație legislativă presupune eludarea mecanismului de obținere a licenței de emisie din partea Consiliului Audiovizualului (CA) – unica autoritate care poate decide asupra oferirii unui furnizor de servicii media, aflat în jurisdicția Republicii Moldova, a dreptului de a difuza un anumit serviciu media audiovizual liniar”, se arată în comunicatul Centrului pentru Jurnalism Independent.

Amendamentele aprobate de legislativul UTAG includ modificări nepotrivite și inconsistente pentru funcționarea Gagauziya Radio Televizionu (GRT). Acestea prevăd, printre altele, o procedură anuală de evaluare a angajaților de către o „comisie specială”, din care ar face parte și un membru al legislativului local. Această măsură riscă să submineze independența furnizorului public de servicii media.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale și legislației privind autorizarea anumitor activități, CA este singura autoritate legală care poate acorda permise de difuzare pentru serviciile media audiovizuale.

”Instituirea unor mecanisme parale de autorizare, precum Izinul, din partea autorităților UTAG, constituie o tentativă de eludare a regimului de autorizare existent și contravin legislației statului, precum și tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte”, se mai arată în comunicat.

ONG-urile semnatare condamnă încercările autorităților din UTAG de a submina libertatea presei și regretă repetarea acestor abateri. Ele cer autorităților UTAG să retragă imediat inițiativa legislativă care încalcă în mod evident Constituția Republicii Moldova și tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media